Keményítő vízfelvételének meghatározására szolgáló módszerek vizsgálata

A dolgozat ism ertet néhány, a korlátoltan duzzadó,, porszerű anyagok vízfelvételének vizsgálatára használható módszert. Megállapítja, hogy a folyadékkal közvetlen érintkezés által felvett folyadékmennyiség okozta súlygyarapodás mérésén alapuló módszer nehézségekbe ütközik, a többi módszer használat...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Rajky Antalné
Zukál Endre
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: Műszaki Könyvkiadó Budapest 1955
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 1 No. 3-4
Kulcsszavak:Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/81670
LEADER 02311nab a2200253 i 4500
001 acta81670
005 20230922104717.0
008 230922s1955 hu o 0|| hun d
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
041 |a ger 
041 |a rus 
100 1 |a Rajky Antalné 
245 1 0 |a Keményítő vízfelvételének meghatározására szolgáló módszerek vizsgálata  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Rajky Antalné 
260 |a Műszaki Könyvkiadó  |b Budapest  |c 1955 
300 |a 122-130 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 1 No. 3-4 
520 3 |a A dolgozat ism ertet néhány, a korlátoltan duzzadó,, porszerű anyagok vízfelvételének vizsgálatára használható módszert. Megállapítja, hogy a folyadékkal közvetlen érintkezés által felvett folyadékmennyiség okozta súlygyarapodás mérésén alapuló módszer nehézségekbe ütközik, a többi módszer használata előnyösebb. Az egyes módszerekkel nyert eredmények egymástól eltérnek. Vizsgálja az eltérés ckaft és rám utat arra, hogy az eltérésekből a vízfelvétel term észetére vonatkozó következtetéseket is le lehet vonni. Végezetül bem utat egy módszert, mellyel a szemcsehalmaz számlálással nyert eredmények kiértékelhetők. Die M itteilung bespricht einige Methoden die sich zur Untersuchung der W asseraufnahme von pulverförmigen in beschränktem Masse quellenden Substanzen eignen. Es w ird festgestellt, dass die Messung der Gewichtserhöhung infolge der durch unm ittelbare Berührung aufgenommenen Flüssigkeitsmenge Schwierigkeiten bereitet, die anderen Verfahren eignen sich besser. Die durch die einzelnen Verfahren erhaltenen Ergebnisse weichen von einander ab. Die Verfasser untersuchen die Ursache der Abweichung und weisen darauf hin, dass man auf Grund der Abweichungen auf die N atur’ der W asseraufnahme folgern kann. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer 
700 0 1 |a Zukál Endre  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/81670/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1955_03-04_122-130.pdf  |z Dokumentum-elérés