Eljárás C-vitamin-tartalom meghatározására az oszazonok papírkromatográfiás elválasztása útján II. az oszazonok papírkromatográfiás elválasztása és az aszkorbinsav mennyiségi meghatározása /

Verfasserin arbeitete ein für papierchromatographische Trennung und quantitative Bestimmung des Osazones der aus Ascorbinsäure durch Oxidation gebildeten Dehydroascorbinsäure geeignetes Verfahren aus. Die mit der Methode von Roe dargestellten Osazone trennt sie nach Filtrierung und Lösung in Aethyla...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Lindnerné Szotyori Katalin
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: Lapkiadó Vállalat Budapest 1967
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények
Kulcsszavak:Papírkromatográfia, Kromatográfia - módszer, Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/81220
LEADER 03679nab a2200265 i 4500
001 acta81220
005 20230921154936.0
008 230912s1967 hu o 0|| hun d
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
041 |a eng 
041 |a ger 
041 |a fre 
041 |a rus 
100 2 |a Lindnerné Szotyori Katalin 
245 1 0 |a Eljárás C-vitamin-tartalom meghatározására az oszazonok papírkromatográfiás elválasztása útján II.   |h [elektronikus dokumentum] :  |b az oszazonok papírkromatográfiás elválasztása és az aszkorbinsav mennyiségi meghatározása /  |c  Lindnerné Szotyori Katalin 
260 |a Lapkiadó Vállalat  |b Budapest  |c 1967 
300 |a 209-214 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények 
520 3 |a Verfasserin arbeitete ein für papierchromatographische Trennung und quantitative Bestimmung des Osazones der aus Ascorbinsäure durch Oxidation gebildeten Dehydroascorbinsäure geeignetes Verfahren aus. Die mit der Methode von Roe dargestellten Osazone trennt sie nach Filtrierung und Lösung in Aethylacetat papierchromatographisch, durch Chromatographierung in zwei Lösungsmittelsystemen. Die Menge des der Ascorbinsäure entsprechenden — von den störenden Substanzen vollkommen abgetrennten — Osazons kann vermittels eines Densitometers unmittelbar am Papier oder nach Herauslösung der Flecke durch Messung der Extinktion bestimmt werden: Mit der Methode kann die zugefügte Vitamin-C Menge auch in-grössere Mengen störender Substanzen enthaltenden-Stoffen mit einer Fehlergrenze von max. ± % bestimmt werden. A method suitable for the paper chromatographic separation and quantitative determination of the osazone of dehydroascorbic acid formed by the oxidation of ascorbic acid has been evolved by the author. The osqzones prepared by the Roe method are filtered, dissolved in ethyl acetate, and separated in a paper chromatographic way, by chromatography with two solvent systemts. The quantity of the osazone which can be completely separated from the interfering substances and which corresponds to the amount of ascorbic acid, is determined with the aid of a densitometer, directly on the paper or indirectly, by extracting the spots and measuring the extinction values of the extracts. By the suggested method, the amount of vitamin C added, can be determined with a maximum deviation of ± 10%, even in the presence of great amounts of interfering substances. L’auteur a élaboré un procédé pour la separation et le dosage par la Chromatographie au papier de l’osazone de l’acide dehydroascorbinique qui se forme par l’oxydation de l’acide ascorbinique. Elle sépare aprés filtration, les osazones obtenur par le procédé Roe, dissous dans de l’acétate d’éthyle, par la Chromatographie en deux mélanges de solvants. L’osazone correspondant ä I’acide ascorbinique, qui se sépaare complétement des matiéres perturbatrices, peut étre dose directement sur le papier par densitométrie ou bien par élution des taches et mesurage de l’extinction. Par ce procédé l’on peut doser la quantité d’acide ascorbinique ajoutée avec un écart maximum de ± 10% mérne dans des matiéres contenant des corps perturbateurs en grande quantité. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Papírkromatográfia, Kromatográfia - módszer, Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszerkémia - módszer 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/81220/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1967_04_209-214.pdf  |z Dokumentum-elérés