"Viróma" szörp magnéziumtartalmának közelítő meghatározása

Verfasser bestimmte den Magnesiumgehalt des mit Magnesiumcitrat und C-Vitamin angereicherten, ,,Viróma” genannten Hagebuttensyrups. Von dem verdünnten Syrup ausgehend bindet er die Erdalkaliionen an eine auf die Natriumform gebrachte starke Kationenaustausch-Säule und eluiert dann mit Kochsalzlösung...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Sarudi Imre
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: Lapkiadó Vállalat Budapest 1966
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények
Kulcsszavak:Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszerkémia
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/81141
LEADER 01815nab a2200253 i 4500
001 acta81141
005 20230907135159.0
008 230907s1966 hu o 0|| hun d
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
041 |a eng 
041 |a ger 
041 |a rus 
100 1 |a Sarudi Imre 
245 1 0 |a "Viróma" szörp magnéziumtartalmának közelítő meghatározása  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Sarudi Imre 
260 |a Lapkiadó Vállalat  |b Budapest  |c 1966 
300 |a 35-36 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények 
520 3 |a Verfasser bestimmte den Magnesiumgehalt des mit Magnesiumcitrat und C-Vitamin angereicherten, ,,Viróma” genannten Hagebuttensyrups. Von dem verdünnten Syrup ausgehend bindet er die Erdalkaliionen an eine auf die Natriumform gebrachte starke Kationenaustausch-Säule und eluiert dann mit Kochsalzlösung. Das nun von allen Farbstoffen freie Eluat wird komplexometrisch titriert. The magnesium content of rose-hip syrup enriched with magnesium citrate and ascorbic acid, and sold under the name „Viróma” was determined as follows. The sample of the syrup was diluted, and the alkali earth metal ions were bound in a strong cation exchanger column of sodium form. Subsequently, these ions were eluted with a solution of sodium chloride. The eluate (already completely free of colouring substances) was subjected to complexometric titration to obtain the desired magnesium content. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszerkémia 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/81141/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1966_01_035-036.pdf  |z Dokumentum-elérés