Centrifugálási idő meghatározása oldószer-extrakciós tejpor zsírvizsgálatnál

The centrifuging time belonging to given r. p. m. values of the Funke-Gerber firms’s super-vario centrifuge was examined by one way analysis of variance in the determination of fat content in milk powder. The preconditions of the calculation (normality and identity of variance) were examined by Saph...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Molnár István
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: Lapkiadó Vállalat Budapest 1984
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 30 No. 1-2
Kulcsszavak:Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/81005
LEADER 02779nab a2200277 i 4500
001 acta81005
005 20230906081728.0
008 230906s1984 hu o 0|| hun d
022 |a 0422-9576 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
041 |a eng 
041 |a ger 
041 |a fre 
041 |a rus 
100 1 |a Molnár István 
245 1 0 |a Centrifugálási idő meghatározása oldószer-extrakciós tejpor zsírvizsgálatnál  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Molnár István 
260 |a Lapkiadó Vállalat  |b Budapest  |c 1984 
300 |a 37-46 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 30 No. 1-2 
520 3 |a The centrifuging time belonging to given r. p. m. values of the Funke-Gerber firms’s super-vario centrifuge was examined by one way analysis of variance in the determination of fat content in milk powder. The preconditions of the calculation (normality and identity of variance) were examined by Saphiro-Wilk and Bartlett tests. It was established, that using Mojonnier flask at 88,44 relative acceleration value 5 min net (that is 7 min gross) centrifuging time was sufficient to separate the phases. Die zu einer gegebenen Drehzahl gehörende Zentrifugierungszeit der Supervario-zentrifuge der Firma Funke-Gerber bei der Bestimmung des Fettgehaltes von Milchpulvern wurde vom Autor mittels eindeutiger Varianzanalyse untersucht. Die Vorbedingungen der Berechnung wurden durch die Shapiro-Wilk Probe und die Bartlett Probe (Normalität und Streuungsidentität) studiert. Es wurde dabei festgestellt, dass bei der Verwendung eines Mojonnierkolbens bei einem relativen Beschleinigungswert von 88,4 eine fünfminutige netto Zentrifugierungszeit bzw. eine siebenminutige brutto Zentrifugierungszeit zur Trennung der Phasen genügend ist. L’auteur a mis ä l’étude avec l’analyse aux variations la durée de centrifugation appartenant á un régime donné d’un super-vario centrifuge FUNKE —GERBER pendant le dosage de la matiére grasse du Iáit en poudre. II a examiné les conditions essentielles du calcul par les tests BARTLETT et SHAPIRO-WILK (normalité et homogéneité des déviations standards. II a constaté que 5 minutes comme la durée brut de centrifugation ou plutot 7 minutes comme la durée nette de centrifugation sont süffisantes pour séparer les couches dans le ballon MAJONNIER, si l’acceleration relative est 88,44. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszerkémia - módszer 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/81005/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1984_01-02_037-046.pdf  |z Dokumentum-elérés