Műtrágyázás hatása őszi búzafajták terméshozamára, sütőipari és egyes beltartalmi tulajdonságaira
Vizsgálták és értékelték két õszi búzafajta terméshozamának, valamint sütõipari és egyes beltartalmi tényezõinek alakulását eltérõ adagolású P, K, N mûtrágya kezelések függvényében. A P, K belépése megbízhatóan növelte a termés hektáronkénti mennyiségét. Az N mûtrágyázás javította a beltartalmi tula...
Elmentve itt :
Szerzők: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Cikk |
Megjelent: |
1993
|
Sorozat: | Élelmiszervizsgálati közlemények
39 No. 3 |
Kulcsszavak: | Műtrágyázás hatása, Trágyázás - növénytermesztés, Búzatermesztés |
Tárgyszavak: | |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/80477 |
LEADER | 02588nab a2200277 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | acta80477 | ||
005 | 20230826103049.0 | ||
008 | 230801s1993 hu o 0|| hun d | ||
022 | |a 0422-9576 | ||
040 | |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hun | ||
041 | |a eng | ||
041 | |a ger | ||
100 | 1 | |a Tanács Lajos | |
245 | 1 | 0 | |a Műtrágyázás hatása őszi búzafajták terméshozamára, sütőipari és egyes beltartalmi tulajdonságaira |h [elektronikus dokumentum] / |c Tanács Lajos |
260 | |c 1993 | ||
300 | |a 214-219 | ||
490 | 0 | |a Élelmiszervizsgálati közlemények |v 39 No. 3 | |
520 | 3 | |a Vizsgálták és értékelték két õszi búzafajta terméshozamának, valamint sütõipari és egyes beltartalmi tényezõinek alakulását eltérõ adagolású P, K, N mûtrágya kezelések függvényében. A P, K belépése megbízhatóan növelte a termés hektáronkénti mennyiségét. Az N mûtrágyázás javította a beltartalmi tulajdonságokat. Ezzel szemben a növekvõ P, K adagolás rontotta azokat. Ezért a P, K, N mûtrágya optimális adagolásával érhetõk el a legkedvezõbb eredmények. The change in crop yield, composition and bakery properties were studied and evaluated as a function of treatments with different doses of P. K and N artificial fertilisers. The entry of P and K reliably increased the crop yield per hectare. The addition of N improved the compositional characteristics. Conversely, the increasing dosage of P and K was harmful for the composition. The most advantageous results can be achieved with an optimal dosage of N, P and K artificial fertilisers. Es wurde die Entwicklung des Ertrages von zwei Herbstweizensorten sowie ihrer Back- und sonstigen Eigenschaften in Abhängigkeit von P, K, N Kunstdüngung unterschiedlicher Dosierung untersucht und beurteilt. Die Anwendung von P, K erhöhte den Hektarenertrag signifikant. Die N-Kunstdüngung verbesserte das Niveau der Inhaltstoffe, die erhöhte P, K Dosierungen beeinflußten diese dagegen negativ. Aus diesem Grunde können die günstigsten Ergebnisse bei der optimalen Dosierung der P, K, N Kunstdündung erzielt werden. | |
650 | 4 | |a Műszaki és technológiai tudományok | |
650 | 4 | |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák | |
650 | 4 | |a Élelmiszer és italfélék | |
695 | |a Műtrágyázás hatása, Trágyázás - növénytermesztés, Búzatermesztés | ||
700 | 0 | 1 | |a Gerő László |e aut |
700 | 0 | 1 | |a Kovács Krisztina |e aut |
856 | 4 | 0 | |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/80477/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1993_03_214-219.pdf |z Dokumentum-elérés |