Műtrágyázás hatása őszi búzafajták terméshozamára, sütőipari és egyes beltartalmi tulajdonságaira

Vizsgálták és értékelték két õszi búzafajta terméshozamának, valamint sütõipari és egyes beltartalmi tényezõinek alakulását eltérõ adagolású P, K, N mûtrágya kezelések függvényében. A P, K belépése megbízhatóan növelte a termés hektáronkénti mennyiségét. Az N mûtrágyázás javította a beltartalmi tula...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Tanács Lajos
Gerő László
Kovács Krisztina
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: 1993
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 39 No. 3
Kulcsszavak:Műtrágyázás hatása, Trágyázás - növénytermesztés, Búzatermesztés
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/80477
LEADER 02588nab a2200277 i 4500
001 acta80477
005 20230826103049.0
008 230801s1993 hu o 0|| hun d
022 |a 0422-9576 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
041 |a eng 
041 |a ger 
100 1 |a Tanács Lajos 
245 1 0 |a Műtrágyázás hatása őszi búzafajták terméshozamára, sütőipari és egyes beltartalmi tulajdonságaira  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Tanács Lajos 
260 |c 1993 
300 |a 214-219 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 39 No. 3 
520 3 |a Vizsgálták és értékelték két õszi búzafajta terméshozamának, valamint sütõipari és egyes beltartalmi tényezõinek alakulását eltérõ adagolású P, K, N mûtrágya kezelések függvényében. A P, K belépése megbízhatóan növelte a termés hektáronkénti mennyiségét. Az N mûtrágyázás javította a beltartalmi tulajdonságokat. Ezzel szemben a növekvõ P, K adagolás rontotta azokat. Ezért a P, K, N mûtrágya optimális adagolásával érhetõk el a legkedvezõbb eredmények. The change in crop yield, composition and bakery properties were studied and evaluated as a function of treatments with different doses of P. K and N artificial fertilisers. The entry of P and K reliably increased the crop yield per hectare. The addition of N improved the compositional characteristics. Conversely, the increasing dosage of P and K was harmful for the composition. The most advantageous results can be achieved with an optimal dosage of N, P and K artificial fertilisers. Es wurde die Entwicklung des Ertrages von zwei Herbstweizensorten sowie ihrer Back- und sonstigen Eigenschaften in Abhängigkeit von P, K, N Kunstdüngung unterschiedlicher Dosierung untersucht und beurteilt. Die Anwendung von P, K erhöhte den Hektarenertrag signifikant. Die N-Kunstdüngung verbesserte das Niveau der Inhaltstoffe, die erhöhte P, K Dosierungen beeinflußten diese dagegen negativ. Aus diesem Grunde können die günstigsten Ergebnisse bei der optimalen Dosierung der P, K, N Kunstdündung erzielt werden. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Műtrágyázás hatása, Trágyázás - növénytermesztés, Búzatermesztés 
700 0 1 |a Gerő László  |e aut 
700 0 1 |a Kovács Krisztina  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/80477/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1993_03_214-219.pdf  |z Dokumentum-elérés