A búzaliszt gliadin tartalmának vizsgálata ELISA módszerrel

A különböző búzafajtákból kiőrölt liszt eltérő tartalék fehérje összetétele miatt alkalmas arra, hogy késztermékek sorát állítsák elő belőle, ezért igen fontos a különböző összetételű lisztek elkülönítése. Vizsgálatainkban 9 féle martonvásári búzafajtából előállított őrleményből 70 %-os etanollal és...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Aubrecht Erzsébet
Tóth Árpád
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: 1992
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 38 No. 2
Kulcsszavak:Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Búza
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/80419
LEADER 04036nab a2200265 i 4500
001 acta80419
005 20230826103404.0
008 230801s1992 hu o 0|| hun d
022 |a 0422-9576 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
041 |a eng 
041 |a ger 
100 1 |a Aubrecht Erzsébet 
245 1 2 |a A búzaliszt gliadin tartalmának vizsgálata ELISA módszerrel  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Aubrecht Erzsébet 
260 |c 1992 
300 |a 97-102 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 38 No. 2 
520 3 |a A különböző búzafajtákból kiőrölt liszt eltérő tartalék fehérje összetétele miatt alkalmas arra, hogy késztermékek sorát állítsák elő belőle, ezért igen fontos a különböző összetételű lisztek elkülönítése. Vizsgálatainkban 9 féle martonvásári búzafajtából előállított őrleményből 70 %-os etanollal és 50 %-os propanollal oldottuk ki a gliadin antigént. A sóoldatban oldható fehérjéket 1,5 %-os NaCl-ban távolítottuk el. Az ELISA tesztekben nyulakban fejlesztett poliklonális immunszérumot alkalmaztunk. Konjugátumként tormaperoxidázzal kapcsolt nyúl IgG-t alkalmaztunk. A TMB szubsztráttal mért extinkció értékek átlagából a standard görbét mértük ki ismert mennyiségű gliadin adagolásával. A sandwich ELISA-val mért eredmények alapján megállapítható, hogy az oldékonyság különbség alapján előállított gliadin mennyiségek visszamérhetőek. A mintaelőkészítés egyszerűbb módja esetén az nem egyértelmű. Flours extracted by milling from different wheat varieties are suitable for the production of series of finished goods because of their different reserve protein composition. For this reason it is important to separate the flours of different composition. In the course of the present study the gliadin antigen was dissolved with 70 % ethyl alcohol and 50 % propyl alcohol from grists, prepared from 9 different wheat varieties of Martonvásár. Saline soluble proteins were removed with 1.5 % NaCl solution. Policlonal immun serum developed in rabbits were used in the ELISA tests. Rabbit IgG linked to horse radish peroxidase was used as conjugate. The standard curve was determined from the average of extinction values measured with TMB substrate, adding known amounts of gliadin. From the results of sandwich ELISA measurement it can be concluded that the amount of gliadin prepared on the basis of solubility differences can be recovered. This is not unambiguous using a more simple sample preparation. Das aus verschiedenen Weizensorten gemahlene Mehl ist infolge der Zusammensetzung des Reserveeiweisses dafür geeignet, eine ganze Reihe von Fertigprodukten herzustellen. Deshalb ist die Trennung der Mehle von verschiedener Zusammensetzung sehr wichtig. In unseren Untersuchungen wurde das Gliadin-Antigen aus dem Mahlgut mit 70 %-igem Ethanol und mit 50 %-igem Propanol ausgelöst. Die in Salzlösung löslichen Eiweißstoffe wurden in 1,5 %-iger NaCl-Lösung entfernt. Für die ELISA-Methode wurde ein in Hasen entwickeltes polichlonales Immunserum eingesetzt. Als Konjugat wurde ein mit Merrettich verbundenem Hasen-IGG angewandt. Die Mittelwerte der mit TMB-Substrat gemessenen Extinktionswerte ergaben die Standardkurve unter Dosierug von bekannten Gliadinmengen. Auf der Grundlage der mit Sandwich-Elisa gemessenen Ergebnisse kann festgestellt werden, daß die nach der Löslichkeitsdifferenz hergestellten Gliadinmengen können wiedergefunden werden. Bei einfacherer Probenvorbereitung ist es dagegen nicht eindeutig. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Búza 
700 0 1 |a Tóth Árpád  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/80419/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1992_02_097-102.pdf  |z Dokumentum-elérés