A NIT/NIR spektroszkópai alkalmazása az élelmiszerminősítésben

A közlemény bemutatja a NIR/NIT technika méréstechnikai alapjait, áttekintést ad analitikai alkalmazási lehetőségeiről, összehasonlítja pontosság és reprodukálhatóság szempontjából más analitikai módszerekkel. A szerzők ismertetik húsipari gyártási folyamat során a gyártásközi fehéije-, zsír-, vízta...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Váradi Mária
Tóth Árpád
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: Amicus Kiadó Budapest 1990
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 36 No. 4
Kulcsszavak:Spektroszkópia, Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/80367
LEADER 02352nab a2200277 i 4500
001 acta80367
005 20230826103956.0
008 230803s1990 hu o 0|| hun d
022 |a 0422-9576 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
041 |a eng 
041 |a ger 
041 |a rus 
100 1 |a Váradi Mária 
245 1 2 |a A NIT/NIR spektroszkópai alkalmazása az élelmiszerminősítésben  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Váradi Mária 
260 |a Amicus Kiadó  |b Budapest  |c 1990 
300 |a 209-218 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 36 No. 4 
520 3 |a A közlemény bemutatja a NIR/NIT technika méréstechnikai alapjait, áttekintést ad analitikai alkalmazási lehetőségeiről, összehasonlítja pontosság és reprodukálhatóság szempontjából más analitikai módszerekkel. A szerzők ismertetik húsipari gyártási folyamat során a gyártásközi fehéije-, zsír-, víztartalom meghatározására kidolgozott NIR módszer statisztikai jellemző adatait. This paper presents the methodolgical basis of NIT/NIR technics, gives a survey of their analytical applications. NIT/NIR is compared to other analytical methods with a Wiev to accuracy and reproducibility. Authors report the statistical characteristics of NIR method developed for the determination of protein, fat and water content in intermediate products of a technological process in meat industry. Im vorliegenden Artikel werden die meßtechnischen Grundlagen der NIR/NIT Technik dargestellt und die analityschen Anwendungsmöglichkeiten erläutert. Die entsprechenden Methoden werden hinsichtlich Richtigkeit und Reproduzierbarkeit mit anderen analytischen Verfahren verglichen. Die Verfasser geben die statistischen Kenndaten der für die Bestimmung des Eiweiß-, Fett- und Wassergehaltes von Fleischprodukten ausgearbeiteten NIR-Methode während des Produktionsprozesses in der Fleischindustrie an. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Spektroszkópia, Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszerkémia - módszer 
700 0 1 |a Tóth Árpád  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/80367/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1990_04_209-218.pdf  |z Dokumentum-elérés