Vanillin ultraibolya spektrofotometriás meghatározása

A vanillin lúgos oldatban, az UV és látható színkép határán, jól mérhető abszorpciós maximumot ad, ami azonban a pH-értéktől erősen függ. Az extrahálás során a szorbinsav és a benzoesav is kinyerhető a vanillinnel együtt, azonban lúgos oldatban ezek nem zavarják a vanillin meghatározását. Lehetőség...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Hajdú Károlyné
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat Budapest 1986
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 32 No. 3
Kulcsszavak:Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Spektrofotometria
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/80222
LEADER 02160nab a2200265 i 4500
001 acta80222
005 20230826105209.0
008 230821s1986 hu o 0|| hun d
022 |a 0422-9576 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
041 |a eng 
041 |a ger 
041 |a rus 
100 1 |a Hajdú Károlyné 
245 1 0 |a Vanillin ultraibolya spektrofotometriás meghatározása  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Hajdú Károlyné 
260 |a Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat  |b Budapest  |c 1986 
300 |a 130-137 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 32 No. 3 
520 3 |a A vanillin lúgos oldatban, az UV és látható színkép határán, jól mérhető abszorpciós maximumot ad, ami azonban a pH-értéktől erősen függ. Az extrahálás során a szorbinsav és a benzoesav is kinyerhető a vanillinnel együtt, azonban lúgos oldatban ezek nem zavarják a vanillin meghatározását. Lehetőség van az egymás melletti meghatározásra is. In basic solution vanillin gives a well measurable absorption maximum at the lim it of UV and visible spectrum, but it strongly depends on the pH value. Sorbic acid and benzoic acid can be extracted together with vanillin, but they do not disturb the determination of vanillin. There is a possibility for spontaneous determination, too. Vanillin ergibt in alkalischer Lösung an der Grenze von UV und des sichtbaren Bereichs ein gut meßbares Absorptionsmaximum, das jedoch stark vom pH-Wert abhängig ist. Bei der Extraktion können die Sorbin- und Benzoesäure zusammen mit dem Vanillin gewonnen werden, die aber in der alkalischen Lösung die Bestimmung von Vanillin nicht stören. Die Möglichkeit der Bestimmung nebeneinander besteht ebenfalls. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Spektrofotometria 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/80222/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1986_03_130-137.pdf  |z Dokumentum-elérés