Tápszerek triptofántartalmának változása hőkezelés hatására
The optimal conditions of the triptophan determing method elaborated by Holz and adapted for Contiflo automatic analyser were specified for the determination of triptophan content of baby food. The effect of heat treatment (at 4 0 - 100 °C) and that of the humidity during the storage (0 — 80% relati...
Elmentve itt :
Szerzők: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Cikk |
Megjelent: |
Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat
Budapest
1985
|
Sorozat: | Élelmiszervizsgálati közlemények
31 No. 4 |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Tápszer |
Tárgyszavak: | |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/80197 |
LEADER | 02390nab a2200277 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | acta80197 | ||
005 | 20230826105422.0 | ||
008 | 230822s1985 hu o 0|| hun d | ||
022 | |a 0422-9576 | ||
040 | |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hun | ||
041 | |a eng | ||
041 | |a ger | ||
041 | |a rus | ||
100 | 1 | |a Örsi Ferenc | |
245 | 1 | 0 | |a Tápszerek triptofántartalmának változása hőkezelés hatására |h [elektronikus dokumentum] / |c Örsi Ferenc |
260 | |a Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat |b Budapest |c 1985 | ||
300 | |a 193-202 | ||
490 | 0 | |a Élelmiszervizsgálati közlemények |v 31 No. 4 | |
520 | 3 | |a The optimal conditions of the triptophan determing method elaborated by Holz and adapted for Contiflo automatic analyser were specified for the determination of triptophan content of baby food. The effect of heat treatment (at 4 0 - 100 °C) and that of the humidity during the storage (0 — 80% relative humidity) on the the triptophan content of Linolac baby food were examined by this method. The decomposition can be well described by first degree reaction kinetic modell, the activating energy is 105 kj/mol. The effect of humidity can be interpreted as a factor decreasing the activating energy. Die von Holz ausgearbeitete Tryptophanbestimmungsmethode wurde mit einem automatischen Analysengerät Contiflo durchgeführt und zur Bestimmung des Tryptophangehaltes des Nährmittels optimiert. Mit dieser Methode wurde die Wirkung der Wärmebehandlung (im Temperaturbereich von 4 0 - 100 °C) und des Feuchtigkeitsgehaltes während der Lagerung (bei einer relativen Luftfeuchtigkeit von 0 — 80%) auf den Tryptophangehalt des Nährmittels Linolac untersucht. Die Zersetzung kann mit einem reaktionskinetischen Modell erster Ordnung gut beschrieben werden, die Aktivierungsenergie beträgt 105 kj/mol. Der Einfluß des Feuchtigkeitsgehalts konnte als ein die Aktivierungsenergie vermindernder Faktor interpretiert werden. | |
650 | 4 | |a Műszaki és technológiai tudományok | |
650 | 4 | |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák | |
650 | 4 | |a Élelmiszer és italfélék | |
695 | |a Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Tápszer | ||
700 | 0 | 1 | |a Hollósy Judit |e aut |
856 | 4 | 0 | |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/80197/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1985_04_193-202.pdf |z Dokumentum-elérés |