Közétkeztetésből származó étrendek rost összetevőinek vizsgálata

A survey was made for the quantitative determination of dietary fibre in whole diary menus originated from different communal feeding kitchens in the territory of Pest county. The examinations were extended to social welfare homes, schools, and dietetic menus in hospitals. The results got in this wa...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Tekes Lajosné
Dworschák Ernő
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat Budapest 1985
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 31 No. 2
Kulcsszavak:Élelmiszervizsgálat
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/80173
LEADER 02783nab a2200289 i 4500
001 acta80173
005 20230826105422.0
008 230822s1985 hu o 0|| hun d
022 |a 0422-9576 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
041 |a eng 
041 |a ger 
041 |a fre 
041 |a rus 
100 1 |a Tekes Lajosné 
245 1 0 |a Közétkeztetésből származó étrendek rost összetevőinek vizsgálata  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Tekes Lajosné 
260 |a Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat  |b Budapest  |c 1985 
300 |a 70-73 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 31 No. 2 
520 3 |a A survey was made for the quantitative determination of dietary fibre in whole diary menus originated from different communal feeding kitchens in the territory of Pest county. The examinations were extended to social welfare homes, schools, and dietetic menus in hospitals. The results got in this way were compared to the available international data and to values of necessity. To clear up the causes of the deviations from the necessity, the material consumption standards of menus wrere analysed and for the correction of the errors a concrete suggestion is presented. Die Autoren haben Vermessungen auf dem Gebiet des Komitats Pest durchgeführt, um die Menge der diätetischen Faser in den vollkommenen täglichen Speiseordnungen von verschiedenen Küchen der Gemeinschaftsverpflegungen zu bestimmen. Diese Untersuchungen umfassten soziale Heime, sowie diätetische Speiseordnungen in Spitalen und in Schulen. Die erhaltenen Angaben wurden mit den zur Verfügung stehenden internationalen Werten und mit den Bedarfszahlen verglichen. Die Materialzuteilung der Speiseordnung wurde analysiert, um die Ursachen der Abweichungen von Bedarf zu klären, und ein konkreter Antrag wird vorgeschlagen, um die Mangelhaftigkeiten zu verbessern. La détermination de la quantité de la fibre diététique des menus du jour des cuisines publiques différentes a été réalisée par les auteurs dans le comitat Pest. Les analyses ont compris des institutions sociales, des hopitals et des écoles. Les résultats sont comparés avec des données et des values de nécessité internationales. L’utilisation des matiéres a été analysée pour la révelation des causes des déviations de la nécessité et proposition a été faite de raccomoder les insuffisances. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Élelmiszervizsgálat 
700 0 1 |a Dworschák Ernő  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/80173/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1985_02_070-073.pdf  |z Dokumentum-elérés