Élelmiszeranalitikai körvizsgálatok II. termelői nyerstej idegen víztartalmának meghatározása /

The evaluation and results of an interlaboratory collaborative study are reported. In this study the extraneous water content of milk was determined on the base of the standard examination of different properties of milk (fatfree dry material, refraction number, density). The results of measurements...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Szabó Edith
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat Budapest 1985
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 31 No. 1
Kulcsszavak:Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/80162
LEADER 03151nab a2200277 i 4500
001 acta80162
005 20230826105419.0
008 230822s1985 hu o 0|| hun d
022 |a 0422-9576 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
041 |a eng 
041 |a ger 
041 |a fre 
041 |a rus 
100 1 |a Szabó Edith 
245 1 0 |a Élelmiszeranalitikai körvizsgálatok II.   |h [elektronikus dokumentum] :  |b termelői nyerstej idegen víztartalmának meghatározása /  |c  Szabó Edith 
260 |a Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat  |b Budapest  |c 1985 
300 |a 20-25 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 31 No. 1 
520 3 |a The evaluation and results of an interlaboratory collaborative study are reported. In this study the extraneous water content of milk was determined on the base of the standard examination of different properties of milk (fatfree dry material, refraction number, density). The results of measurements on three milk samples containing different quantities of extraneous water were evaluated according to the ISO 5725 — 1981 standard. The results of measurements were selected using Cochran and Dixon tests sample by sample. The precision parameters of the determination of extraneous water content calculated from the three measured properties are: repeatability 1,0%; reproducibility 2,0%. Die Auswertung und die Ergebnisse jener interlaboratorischen Runduntersuchung werden von dem Verfasser beschrieben, während deren — auf Grund der normentsprechenden Untersuchungen unterschiedlicher Milchkomponenten (fettfreier Trockensubstanzgehalt, Refraktionsgrad, Dichte) der Gehalt des fremden Wassers in der Milch bestimmt wurde. Die Auswertung der Messungsergebnisse von drei Rohmilchmuster mit unterschiedlichen Fremdwassergehalten wird auf Grund der Norm ISO 5725 — 1981 ausgewertet. Die Messungsergebnisse werden mittels der Probe von Cochran und Dixon für jede Probe einzeln selektiert. Die von den Werten der gemessenen drei Parameter berechnete Bestimmungsgenauigkeit des fremden Wassergehaltes war: Wiederholbarkeit: 1,0%; Vergleichbarkeit: 2 .0 % . L’auteur fait connaitre revaluation et les résultats de l’essai interlaboratoire organise ä examiner la méthode du dosage de la teneur en eau étrangére du lait brut ä la base du dosage de la teneur en matiere seche saus grasse, du dosage de nombre de refraction et du dosage de la densité. On fait l’évaluation dans le cas de trois échantillons de lait brut de la teneur en eau étrangére différante. L’auteur établit selon la norme ISO 5725-1981. Elle fait la sélection des données par l’analyse de Cochran et Dixon. La répétabilité de la méthode est 1,0%, la reproductibilité est 2,0%. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia - módszer 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/80162/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1985_01_020-025.pdf  |z Dokumentum-elérés