Búzalisztek gliadin (glutén)-tartalmának gyors meghatározása automatizált enzimimmunanalitikai eljárással

A szerző búzalisztek és "gluténmentes termékek" gliadin (glutén) tartalmának meghatározására direkt" sandwich" ELISA módszert adaptált automatikus enzimimmun-analitikai mérõrendszer (AUTO-EIA II, Labsystems) megfelelõ programozásával. A gliadin-koncentráció meghatározásánál - a s...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Kerekes László
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: 1995
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 41 No. 1
Kulcsszavak:Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79849
LEADER 02830nab a2200253 i 4500
001 acta79849
005 20230826102346.0
008 230724s1995 hu o 0|| hun d
022 |a 0422-9576 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
041 |a eng 
041 |a ger 
100 1 |a Kerekes László 
245 1 0 |a Búzalisztek gliadin (glutén)-tartalmának gyors meghatározása automatizált enzimimmunanalitikai eljárással  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Kerekes László 
260 |c 1995 
300 |a 49-55 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 41 No. 1 
520 3 |a A szerző búzalisztek és "gluténmentes termékek" gliadin (glutén) tartalmának meghatározására direkt" sandwich" ELISA módszert adaptált automatikus enzimimmun-analitikai mérõrendszer (AUTO-EIA II, Labsystems) megfelelõ programozásával. A gliadin-koncentráció meghatározásánál - a szokásos grafikus kiértékelés helyett - harmadfokú polinomiális egyenlet számítógépes illesztését követõ iterációs eljárást alkalmazott. A módszer hõkezelt gabonatartalmú élelmiszerek gliadintartalmának mérésére, illetve gluténtartalmának becslésére is alkalmas. A direct, "sandwich" ELISA method was adapted to an automatic enzyme immune analytical measuring system (AUTO-EIA II, Labsystems) for the determination of gliadin (gluten) in wheat flour and "gluten-free" products, elaborating a relevant computer program. Instead of the usual graphical evaluation, an iterative procedure was used for the determination of gliadin concentration, following a computerized fitting of a third degree polynomial equation. The method is capable for the measurement of gliadin content in heat-treated wheat-containing foods and for the estimation of their gluten content. Zur Bestimmung des Gliadin(Gluten)-gehaltes von Weizenmehlen und "glutenfreien Produkten" wurde eine direkte "Sandwich" ELISAMethode für das automatische enzymimmunanalytische Meßsystem (AUTO-EIA II., Labsystems) mit der Ausarbeitung eines entsprechenden Rechnerprogramms angewandt. Bei der Bestimmung der Gliadinkonzentration wurde anstelle der üblichen graphischen Auswertung ein Iterationsverfahren eingesetzt, das rechnerisch einer polinomialen Gleichung dritten Grades folgt. Die Methode ist für die Messung des Gliadingehaltes von hitzebehandelten getreidehaltigen Lebensmitteln bzw. auch für die Schätzung des Glutengehaltes geeignet. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Élelmiszervizsgálat - analitikai kémia - módszer, Élelmiszerkémia 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79849/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_1995_01_049-055.pdf  |z Dokumentum-elérés