Őszi búzafajták alveográfos minősítésének jelentősége aszályos, csapadékos és átlagos időjárási körülmények között

Munkánkban alapadatokat adtunk meg 10–14 darab, köztermesztésben lévő őszi búzafajta Karcagról származó mintáinak alveográfos minőségére klimatikusan jelentősen különböző évjáratokban (2002-2005). A vizsgált őszi búzafajták eredményeit a legfontosabb alveográfos paraméterre, a W értékre, valamint a...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Tóth Árpád
Sipos Péter
Győri Zoltán
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: Q & M Kft. Budapest 2007
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 53 No. 3
Kulcsszavak:Élelmiszerbiztonság, Élelmiszervizsgálat - módszer, Őszi búza, Éghajlati változás - hatása
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79790
Leíró adatok
Tartalmi kivonat:Munkánkban alapadatokat adtunk meg 10–14 darab, köztermesztésben lévő őszi búzafajta Karcagról származó mintáinak alveográfos minőségére klimatikusan jelentősen különböző évjáratokban (2002-2005). A vizsgált őszi búzafajták eredményeit a legfontosabb alveográfos paraméterre, a W értékre, valamint a valorigráfos értékszámra vonatkozó határértékek szerint elemeztük, mely alapján kijelenthető, hogy a minták sütőipari osztályozása e kétféle besorolás alkalmazásával jelentősen eltér egymástól. A Magyarországon hagyományos sütőipari minősítés szerint alkalmazott valorigráfos értékszám (VÉ) és az alveográfos W érték minden vizsgált évben igen szoros, pozitív korrelációs kapcsolatban állt. Ez azt jelenti, hogy az őszi búzafajták alveográfos minősítésekor a W érték használata ad a magyar minősítési rendszer eredményeihez legközelebb álló értékelést. A korrelációs együttható értéke az évjárattól függő mértékben ingadozott, melynek értelmezéséhez további vizsgálatok szükségesek. Ezeken túlmenően a fogyasztók egészségének megóvása, az élelmiszerbiztonsági kockázatok csökkentése és a sütőipari termékek gyártásának gazdaságossága szempontjából is, azon őszi búzafajták termesztését kell előnyben részesíteni, melyek lisztjéből, minden évben, adalékanyagok felhasználása nélkül, elő lehet állítani valamelyik termékcsoport termékeit. Figyelembe kell azonban venni, hogy az egyes országok sütőipari technológiái között jelentős különbségek vannak.
Terjedelem/Fizikai jellemzők:156-165
ISSN:0422-9576