A mikrobiológiai élelmiszerbiztonság tükröződése a hazai élelmiszer eredetű megbetegedések alakulásában

Az élelmiszer-biztonság megteremtése és megszilárdítása érdekében a hatóságok egyre hatékonyabban lépnek fel; ennek ellenére az utóbbi években az élelmiszer eredeté megbetegedések száma emelkedå tendenciát mutat. Mind az eseményszám, mind a betegszám alakulására jellemzå, hogy a 90-es évek elejéig f...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Fehér Ágnes
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: Q & M Kft. Budapest 2008
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 54
Kulcsszavak:Mikrobiológia, Élelmiszerbiztonság - Magyarország
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79690
LEADER 05304nab a2200241 i 4500
001 acta79690
005 20230826084904.0
008 230720s2008 hu o 0|| hun d
022 |a 0422-9576 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
041 |a eng 
100 1 |a Fehér Ágnes 
245 1 2 |a A mikrobiológiai élelmiszerbiztonság tükröződése a hazai élelmiszer eredetű megbetegedések alakulásában  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Fehér Ágnes 
260 |a Q & M Kft.  |b Budapest  |c 2008 
300 |a 43-59 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 54 
520 3 |a Az élelmiszer-biztonság megteremtése és megszilárdítása érdekében a hatóságok egyre hatékonyabban lépnek fel; ennek ellenére az utóbbi években az élelmiszer eredeté megbetegedések száma emelkedå tendenciát mutat. Mind az eseményszám, mind a betegszám alakulására jellemzå, hogy a 90-es évek elejéig folyamatosan csökkent, majd hirtelen emelkedett 1996-ig. Az ezután tapasztalt kismértéké javulás után az utolsó 3 évben ismét lassan emelkedå tendencia figyelhetå meg. A legjelentåsebb bakteriális kórokozó a salmonella, ezen belül is a Salmonella Enteritidis. Az utóbbi 5-6 évben azonban egyre nagyobb betegszám tapasztalható calicivírus fertåzést követåen is. A salmonellosis és campylobacteriosis tünetei, a közvetítå élelmiszerek - a tojás és annak felhasználásával, illetve baromfiból készített ételek, de a betegség megelåzésének lehetåségei is nagyon hasonlóak. Azonban míg a salmonellosis elsåsorban közétkeztetésben okoz nagy betegszámot eredményezå járványokat, a campylobacteriosis fåleg magánháztartásokban jelentkezik. A Staphylococcus aureus okozta megbetegedések lényegesen kisebb számban fordulnak elå, elåfordulásuk sokszor a személyzet nem megfelelå higiénés magatartásából következik. A botulizmus megelåzésére elsåsorban a súlyos tünetek miatt kell különösen figyelni. E kórokozó fåképp a házilag elkészített nyers húskészítmények fogyasztásával jut be az emberi szervezetbe. Leggyakrabban a higiénés szabályok többszörös megszegése vezet a megbetegedések kialakulásához. Az ételkészítés során leggyakrabban tapasztalható hiányosság a håkezelés nem megfelelå elvégzése volt. Sokszor nem kiellégítå a hétést igénylå ételek hétése, illetve a melegen tartandó fått ételek melegen tartása. Sok esetben elmarad a fogyasztás elått az étel alapos átforrósítása is. A tömeges megbetegedéssel járó események a gyermekintézmények konyháiról és a vendéglátás területérål indulnak ki, de jelentås a magánháztartásokban nem megfelelåen elkészített ételek fogyasztását követåen megbetegedettek száma is. További megbetegedések megelåzése érdekében mind a közétkeztetés és vendéglátás, mind az otthon készített ételek esetében be kell tartani az alapvetå higiénés elåírásokat. Fel kell hívni a lakosság figyelmét arra, hogy az élelmiszer eredeté megbetegedések kis odafigyeléssel megelåzhetåk. Although the food-control authorities work hard for ensuring food safety, the number of foodborne diseases is increasing again. Both the number of cases and outbreaks showed continuous decrease till the nineties, but after this there was a dramatic increase till 1996. After a slight improvement in the last 3 years you can realize worsening tendency once again. The most important bacteria are Salmonella ssp, especially Salmonella Enteritidis. In the last 5 years the outbreaks caused by calicivirus are more and more significant. The symptoms, the contaminated foods (eggs and egg-products, foods made from poultry), the possibility of prevention of foodborne illnesses are very similar in cases of salmonellosis and campylobacteriosis. But there is a difference in place of the contamination: while the Salmonella ssp cause high number of illness in mass-catering, mainly among children, the Campylobacter outbreaks usually happen in private households and involve only small group of ill people. Illnesses caused by Staphylococcus aureus can be found rarely. It comes often from contamination of the ready- to eat food by the workers. It is necessary to pay attention to the prevention of the botulism because of the serious consequences. This pathogenic bacterium usually gets into the human organ by eating home-made sausages, smoked hams. The authorities have to draw the population’s attention to the fact that significant proportion of the outbreaks happens at home. The most frequently experienced contributing factors are the inadequate heating, using infected raw material, inadequate cooling or improper temperature. Often the reheating of the meal isn’t sufficient. The hygienic regulations must be kept during the preparation at the catering and at home to prevent the foodborne diseases. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Mikrobiológia, Élelmiszerbiztonság - Magyarország 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79690/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2008_05ksz_043-059.pdf  |z Dokumentum-elérés