Near-infrared spectroscopy rapid and effective tool for measuring fructose content /

Since high fructose intake was found to be associated with increased health risks, it is important to raise awareness towards the amount of this widely used sugar within foods and beverages. The rapid and accurate detection and quantification of sugar types is not an easy task using conventional lab...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Yakubu Haruna Gado
Kovács Zoltán
Vitális Flóra
Bázár György
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. Budapest 2021
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 67 No. 1
Kulcsszavak:Élelmiszerkémia - módszer, Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszervizsgálat - mérés, Spektroszkópia
Tárgyszavak:
doi:10.52091/JFI-2021/1-1-ENG

Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79408
LEADER 02029nab a2200277 i 4500
001 acta79408
005 20230826080537.0
008 230713s2021 hu o 0|| eng d
022 |a 0422-9576 
024 7 |a 10.52091/JFI-2021/1-1-ENG  |2 doi 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a eng 
100 1 |a Yakubu Haruna Gado 
245 1 0 |a Near-infrared spectroscopy  |h [elektronikus dokumentum] :  |b rapid and effective tool for measuring fructose content /  |c  Yakubu Haruna Gado 
260 |a WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.  |b Budapest  |c 2021 
300 |a 3259-3268 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 67 No. 1 
520 3 |a Since high fructose intake was found to be associated with increased health risks, it is important to raise awareness towards the amount of this widely used sugar within foods and beverages. The rapid and accurate detection and quantification of sugar types is not an easy task using conventional laboratory technologies. Near-infrared (NIR) spectroscopy has been proven to be a useful tool in this regard, and the present study highlights the applicability of this rapid correlative analytical technology in the measurement of fructose concentration against that of other sugars in aqueous solutions of sweeteners. The presented NIR calibrations are accurate for the relative measure of °Brix (R2 = 0.84), and the direct measurement of the individual sugars (R2 > 0.90) even in solutions with multiple sugars. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Élelmiszerkémia - módszer, Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszervizsgálat - mérés, Spektroszkópia 
700 0 1 |a Kovács Zoltán  |e aut 
700 0 1 |a Vitális Flóra  |e aut 
700 0 1 |a Bázár György  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79408/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_01_3259-3268.pdf  |z Dokumentum-elérés