Near-infrared spectroscopy rapid and effective tool for measuring fructose content /
Since high fructose intake was found to be associated with increased health risks, it is important to raise awareness towards the amount of this widely used sugar within foods and beverages. The rapid and accurate detection and quantification of sugar types is not an easy task using conventional lab...
Elmentve itt :
Szerzők: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Cikk |
Megjelent: |
WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Budapest
2021
|
Sorozat: | Élelmiszervizsgálati közlemények
67 No. 1 |
Kulcsszavak: | Élelmiszerkémia - módszer, Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszervizsgálat - mérés, Spektroszkópia |
Tárgyszavak: | |
doi: | 10.52091/JFI-2021/1-1-ENG |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79408 |
LEADER | 02029nab a2200277 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | acta79408 | ||
005 | 20230826080537.0 | ||
008 | 230713s2021 hu o 0|| eng d | ||
022 | |a 0422-9576 | ||
024 | 7 | |a 10.52091/JFI-2021/1-1-ENG |2 doi | |
040 | |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium |b hun | ||
041 | |a eng | ||
100 | 1 | |a Yakubu Haruna Gado | |
245 | 1 | 0 | |a Near-infrared spectroscopy |h [elektronikus dokumentum] : |b rapid and effective tool for measuring fructose content / |c Yakubu Haruna Gado |
260 | |a WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |b Budapest |c 2021 | ||
300 | |a 3259-3268 | ||
490 | 0 | |a Élelmiszervizsgálati közlemények |v 67 No. 1 | |
520 | 3 | |a Since high fructose intake was found to be associated with increased health risks, it is important to raise awareness towards the amount of this widely used sugar within foods and beverages. The rapid and accurate detection and quantification of sugar types is not an easy task using conventional laboratory technologies. Near-infrared (NIR) spectroscopy has been proven to be a useful tool in this regard, and the present study highlights the applicability of this rapid correlative analytical technology in the measurement of fructose concentration against that of other sugars in aqueous solutions of sweeteners. The presented NIR calibrations are accurate for the relative measure of °Brix (R2 = 0.84), and the direct measurement of the individual sugars (R2 > 0.90) even in solutions with multiple sugars. | |
650 | 4 | |a Műszaki és technológiai tudományok | |
650 | 4 | |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák | |
650 | 4 | |a Élelmiszer és italfélék | |
695 | |a Élelmiszerkémia - módszer, Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszervizsgálat - mérés, Spektroszkópia | ||
700 | 0 | 1 | |a Kovács Zoltán |e aut |
700 | 0 | 1 | |a Vitális Flóra |e aut |
700 | 0 | 1 | |a Bázár György |e aut |
856 | 4 | 0 | |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79408/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2021_01_3259-3268.pdf |z Dokumentum-elérés |