Élelmiszereink mikotoxin és növényvédőszer-maradék szennyezettségének élelmiszerbiztonsági megítélése, 1. rész. növényvédőszer-maradékok /

Közleményünk első részében ismertetjük az élelmiszerekben és a takarmányokban előforduló növényvédőszer-maradékok szabályozását, azok analitikai vizsgálatával kapcsolatos követelményeket, elemezzük a jelenlegi hazai gyakorlat tapasztalatait. A NÉBIH 2014-2018 között végzett vizsgálati eredményei ala...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Ambrus Árpád
Szenczi-Cseh Júlia
Griff Tamás
Kerekes Kata
Miklós Gabriella
Vásárhelyi Adrien
Szigeti Tamás János
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. Budapest 2020
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 66 No. 1
Kulcsszavak:Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Növényvédőszerek - kémiai analízis - mérés, Élelmiszerbiztonság
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79339
LEADER 02344nab a2200301 i 4500
001 acta79339
005 20230826080823.0
008 230712s2020 hu o 0|| hun d
022 |a 0422-9576 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
100 1 |a Ambrus Árpád 
245 1 0 |a Élelmiszereink mikotoxin és növényvédőszer-maradék szennyezettségének élelmiszerbiztonsági megítélése, 1. rész.   |h [elektronikus dokumentum] :  |b növényvédőszer-maradékok /  |c  Ambrus Árpád 
260 |a WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.  |b Budapest  |c 2020 
300 |a 2772-2789 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 66 No. 1 
520 3 |a Közleményünk első részében ismertetjük az élelmiszerekben és a takarmányokban előforduló növényvédőszer-maradékok szabályozását, azok analitikai vizsgálatával kapcsolatos követelményeket, elemezzük a jelenlegi hazai gyakorlat tapasztalatait. A NÉBIH 2014-2018 között végzett vizsgálati eredményei alapján elemezzük a forgalomba kerülő élelmiszerek növényvédőszer-maradék tartalmát, és megbecsüljük a magyar fogyasztók expozícióját annak érdekében, hogy tudományos alaposságú helyzetértékeléssel elősegítsük a növényvédőszerek okszerű, szabályos felhasználását; minderre javaslatokat is teszünk. Széleskörű vizsgálatok és nemzetközi információk alapján megállapítható, hogy az élelmiszereinkben előforduló növényvédőszer-maradékok - beleértve a glifozátmaradékokat is - a fogyasztókra nézve nem jelentenek élelmiszerbiztonsági vagy népegészségügyi kockázatot. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Növényvédőszerek - kémiai analízis - mérés, Élelmiszerbiztonság 
700 0 2 |a Szenczi-Cseh Júlia  |e aut 
700 0 2 |a Griff Tamás  |e aut 
700 0 2 |a Kerekes Kata  |e aut 
700 0 2 |a Miklós Gabriella  |e aut 
700 0 2 |a Vásárhelyi Adrien  |e aut 
700 0 2 |a Szigeti Tamás János  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79339/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2020_01_2772-2789.pdf  |z Dokumentum-elérés