Élelmiszereink mikotoxin és növényvédőszer-maradék szennyezettségének élelmiszerbiztonsági megítélése, 1. rész. növényvédőszer-maradékok /
Közleményünk első részében ismertetjük az élelmiszerekben és a takarmányokban előforduló növényvédőszer-maradékok szabályozását, azok analitikai vizsgálatával kapcsolatos követelményeket, elemezzük a jelenlegi hazai gyakorlat tapasztalatait. A NÉBIH 2014-2018 között végzett vizsgálati eredményei ala...
Elmentve itt :
Szerzők: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Cikk |
Megjelent: |
WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Budapest
2020
|
Sorozat: | Élelmiszervizsgálati közlemények
66 No. 1 |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Növényvédőszerek - kémiai analízis - mérés, Élelmiszerbiztonság |
Tárgyszavak: | |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79339 |
LEADER | 02344nab a2200301 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | acta79339 | ||
005 | 20230826080823.0 | ||
008 | 230712s2020 hu o 0|| hun d | ||
022 | |a 0422-9576 | ||
040 | |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hun | ||
100 | 1 | |a Ambrus Árpád | |
245 | 1 | 0 | |a Élelmiszereink mikotoxin és növényvédőszer-maradék szennyezettségének élelmiszerbiztonsági megítélése, 1. rész. |h [elektronikus dokumentum] : |b növényvédőszer-maradékok / |c Ambrus Árpád |
260 | |a WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |b Budapest |c 2020 | ||
300 | |a 2772-2789 | ||
490 | 0 | |a Élelmiszervizsgálati közlemények |v 66 No. 1 | |
520 | 3 | |a Közleményünk első részében ismertetjük az élelmiszerekben és a takarmányokban előforduló növényvédőszer-maradékok szabályozását, azok analitikai vizsgálatával kapcsolatos követelményeket, elemezzük a jelenlegi hazai gyakorlat tapasztalatait. A NÉBIH 2014-2018 között végzett vizsgálati eredményei alapján elemezzük a forgalomba kerülő élelmiszerek növényvédőszer-maradék tartalmát, és megbecsüljük a magyar fogyasztók expozícióját annak érdekében, hogy tudományos alaposságú helyzetértékeléssel elősegítsük a növényvédőszerek okszerű, szabályos felhasználását; minderre javaslatokat is teszünk. Széleskörű vizsgálatok és nemzetközi információk alapján megállapítható, hogy az élelmiszereinkben előforduló növényvédőszer-maradékok - beleértve a glifozátmaradékokat is - a fogyasztókra nézve nem jelentenek élelmiszerbiztonsági vagy népegészségügyi kockázatot. | |
650 | 4 | |a Műszaki és technológiai tudományok | |
650 | 4 | |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák | |
650 | 4 | |a Élelmiszer és italfélék | |
695 | |a Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Növényvédőszerek - kémiai analízis - mérés, Élelmiszerbiztonság | ||
700 | 0 | 2 | |a Szenczi-Cseh Júlia |e aut |
700 | 0 | 2 | |a Griff Tamás |e aut |
700 | 0 | 2 | |a Kerekes Kata |e aut |
700 | 0 | 2 | |a Miklós Gabriella |e aut |
700 | 0 | 2 | |a Vásárhelyi Adrien |e aut |
700 | 0 | 2 | |a Szigeti Tamás János |e aut |
856 | 4 | 0 | |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79339/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2020_01_2772-2789.pdf |z Dokumentum-elérés |