Mesterséges neurális hálózatok élelmiszertudományi alkalmazásai és nemzetközi trendjei

A mesterséges neurális hálózatok rendszere napjainkra egyre inkább a kutatások fókuszába került, melynek eredményeit az ipari gyakorlatok számos helyen alkalmazzák. Sikerességük abban rejlik, hogy képesek az adatokban rejlő komplex kapcsolatok, és az adatokban rejlő mintázatok felismerésére, valamin...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Nyitrai Ákos
Gere Attila
Sipos László
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. Budapest 2018
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 64 No. 3
Kulcsszavak:Élelmiszertudomány
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79234
LEADER 02357nab a2200253 i 4500
001 acta79234
005 20230826081440.0
008 230710s2018 hu o 0|| hun d
022 |a 0422-9576 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
100 1 |a Nyitrai Ákos 
245 1 0 |a Mesterséges neurális hálózatok élelmiszertudományi alkalmazásai és nemzetközi trendjei  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Nyitrai Ákos 
260 |a WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.  |b Budapest  |c 2018 
300 |a 2140-2153 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 64 No. 3 
520 3 |a A mesterséges neurális hálózatok rendszere napjainkra egyre inkább a kutatások fókuszába került, melynek eredményeit az ipari gyakorlatok számos helyen alkalmazzák. Sikerességük abban rejlik, hogy képesek az adatokban rejlő komplex kapcsolatok, és az adatokban rejlő mintázatok felismerésére, valamint az ismeretlen minták előrejelzésére is, így segítségükkel érték- és kategória-előrejelzések tehetők meg nagy biztonsággal. A mesterséges neurális hálózatok nagyon hatékony eszközök a nem lineáris trendek adatokon belüli modellezéséhez. Sok esetben ott is jól teljesítenek, ahol a hagyományos statisztikai eszközök nem kielégítő eredményeket mutatnak, vagy nem képesek adott kutatási probléma megoldására. Munkánkban összefoglaljuk a neurális hálózatok működési elvét, felépítését (topológiáját), a hálózatok csoportosítását és alkalmazási lehetőségeit. Külön részben mutatjuk be a felhasználási típusok alapján - predikció, osztályozás, optimalizálás - a legújabb élelmiszertudományi alkalmazásokat. Az eredmények azt mutatják, hogy a mesterséges neurális hálózatok számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek kifejezetten alkalmassá teszik őket az élelmiszertudományi feladatok megoldására. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Élelmiszertudomány 
700 0 1 |a Gere Attila  |e aut 
700 0 1 |a Sipos László  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79234/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2018_03_2140-2153.pdf  |z Dokumentum-elérés