Állatok élelmezési célú klónozásának megítélése Magyarországon
Az állati szervezetek és az ember klónozásának megítélésével számos publikáció foglalkozik, de egyelőre kevés azon közlemények száma, amelyek az állatok élelmezési célú klónozásának ill. a klónozott állatok élelmiszerláncba kerülésének megítélését vizsgálja. Kérdőíves felmérésünk célja az volt, hogy...
Elmentve itt :
Szerzők: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Cikk |
Megjelent: |
WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Budapest
2018
|
Sorozat: | Élelmiszervizsgálati közlemények
64 No. 3 |
Kulcsszavak: | Fogyasztói magatartás, Klónozás, Állattenyésztés |
Tárgyszavak: | |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79230 |
LEADER | 02685nab a2200253 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | acta79230 | ||
005 | 20230826081437.0 | ||
008 | 230710s2018 hu o 0|| hun d | ||
022 | |a 0422-9576 | ||
040 | |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hun | ||
100 | 1 | |a Bánáti Diána | |
245 | 1 | 0 | |a Állatok élelmezési célú klónozásának megítélése Magyarországon |h [elektronikus dokumentum] / |c Bánáti Diána |
260 | |a WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |b Budapest |c 2018 | ||
300 | |a 2096-2116 | ||
490 | 0 | |a Élelmiszervizsgálati közlemények |v 64 No. 3 | |
520 | 3 | |a Az állati szervezetek és az ember klónozásának megítélésével számos publikáció foglalkozik, de egyelőre kevés azon közlemények száma, amelyek az állatok élelmezési célú klónozásának ill. a klónozott állatok élelmiszerláncba kerülésének megítélését vizsgálja. Kérdőíves felmérésünk célja az volt, hogy részletes kérdőív alapján azonosítsuk és jellemezzük a magyar fogyasztói csoportokat a vizsgált kérdéskörben. A statisztikai értékelés során főkomponens- és faktorelemzést, továbbá K-Means klaszter-elemzést végeztünk. A klaszter képzésbe bevontuk az ökológiai irányultsági skálán (NÉP scale [1]) mért adatokat is, azt vélelmezve, hogy ez segítségünkre lesz a klónozással kapcsolatos attitűd értelmezésében. Négy fogyasztói klasztert különítettünk el, amelyeknek a „technokrata”, „haszonelvű”, „naiv elutasító” és „kockázat-érzékeny” neveket adtuk. Az ökológiai irányultság és a klónozás megítélésének attitűdje között kapcsolatot tártunk fel, az ökológiai irányultság mérése segítette a klónozás fogyasztói észlelésének magyarázatát, jobb megismerését. A felmérés eredményei számos, szignifikáns különbséget mutattak a megkérdezettek képzettsége (szakirányú végzettség), ismeret szintje és a téma iránti érdeklődése szerint is. Az attitűd formálásában tehát számos tényező hatását igazoltuk, eredményeink támpontot adhatnak a fogyasztókkal való konzultáció kialakításához, a fogyasztói nézetek formálásához-alakításához. | |
650 | 4 | |a Műszaki és technológiai tudományok | |
650 | 4 | |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák | |
650 | 4 | |a Élelmiszer és italfélék | |
695 | |a Fogyasztói magatartás, Klónozás, Állattenyésztés | ||
700 | 0 | 1 | |a Mészáros Zsuzsanna |e aut |
700 | 0 | 1 | |a Szabó Erzsébet |e aut |
856 | 4 | 0 | |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79230/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2018_03_2096-2116.pdf |z Dokumentum-elérés |