A tej hőkezelésének élelmiszer-biztonsági és energetikai vizsgálata

Kutatócsoportunk a tehéntej hőkezelésének élelmiszerbiztonsági és energetikai hatékonyságát vizsgálta. Az ismert hőkezelési eljárások közül most egy 75 oC-on hőkezelt és 5 percig hőn tartott tehéntej esetében mutatjuk be vizsgálatunk eredményeit. A tehéntej megfelelő módon történő kezelése az élelmi...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Korzenszky Péter
Kovács Ágnes
Meixner Richárd
Pettkó Csaba
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. Budapest 2017
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 63 No. 3
Kulcsszavak:Élelmiszerbiztonság, Élelmiszeripari technológia, Hőkezelés - tej
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79172
LEADER 02739nab a2200265 i 4500
001 acta79172
005 20230826081759.0
008 230707s2017 hu o 0|| hun d
022 |a 0422-9576 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
100 1 |a Korzenszky Péter 
245 1 2 |a A tej hőkezelésének élelmiszer-biztonsági és energetikai vizsgálata  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Korzenszky Péter 
260 |a WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.  |b Budapest  |c 2017 
300 |a 1680-1691 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 63 No. 3 
520 3 |a Kutatócsoportunk a tehéntej hőkezelésének élelmiszerbiztonsági és energetikai hatékonyságát vizsgálta. Az ismert hőkezelési eljárások közül most egy 75 oC-on hőkezelt és 5 percig hőn tartott tehéntej esetében mutatjuk be vizsgálatunk eredményeit. A tehéntej megfelelő módon történő kezelése az élelmiszer-előállítás talán legsarkalatosabb kérdése, ugyanakkor az élelmiszer-biztonság és az előállításhoz felhasznált energia mennyisége sem közömbös az üzem szempontjából. Méréseinket az Állatorvostudományi Egyetem Élelmiszerhigiéniai Tanszékén található PG 015 típusú pasztőrgépén végeztük. Mértük a technológia során a befektetett villamos energiát és a felhasznált hőmennyiség nagyságát. Az élelmiszer-előállítás hatékonyságát a hasznosuló és a befektetett energia mennyiségek hányadosaként határoztuk meg. A hőkezelés megfelelőségének igazolására peroxidázenzim inaktivitástesztet végeztünk el a kezeletlen, az azonos hőmérsékleten kezelt, a hőntartás nélkül és a megfelelő ideig hőn tartott tehéntej esetén. Vizsgálataink eredményeként elmondhatjuk, hogy egy-egy technológiába épített hő visszanyerő zóna a COP (coefficient of performance - hatékonysági együttható) értékét egy fölötti értéken tartja. A felfűtés és hőntartás időtartamának optimalizálásával, a kívánt technológiai hőmérséklet pontos beállításával, valamint az élelmiszer-biztonsági határértékek és vizsgálatok alkalmazásával egy nagyobb rendszer hatásfoka is jelentősen javítható. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Élelmiszerbiztonság, Élelmiszeripari technológia, Hőkezelés - tej 
700 0 1 |a Kovács Ágnes  |e aut 
700 0 1 |a Meixner Richárd  |e aut 
700 0 1 |a Pettkó Csaba  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79172/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2017_03_1680-1691.pdf  |z Dokumentum-elérés