Az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszere

Az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszere (RASFF – Rapid Alert System for Food and Feed) 1979 óta hatékony információáramlást biztosít az európai államok hatóságai között annak érdekében, hogy a kockázatos élelmiszerektől vagy takarmányoktól megóvják a lakosságot. A rend...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Dorogházi Enikő
Maczák Béla
Mészáros László
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. Budapest 2017
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 63 No. 2
Kulcsszavak:Élelmiszergazdaság - minőségszabályozás - információs rendszer - Európai Unió, Takarmánygazdálkodás - információs rendszer - Európai Unió
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79154
LEADER 02608nab a2200253 i 4500
001 acta79154
005 20230826081757.0
008 230707s2017 hu o 0|| hun d
022 |a 0422-9576 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
100 1 |a Dorogházi Enikő 
245 1 3 |a Az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszere  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Dorogházi Enikő 
260 |a WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.  |b Budapest  |c 2017 
300 |a 1564-1571 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 63 No. 2 
520 3 |a Az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszere (RASFF – Rapid Alert System for Food and Feed) 1979 óta hatékony információáramlást biztosít az európai államok hatóságai között annak érdekében, hogy a kockázatos élelmiszerektől vagy takarmányoktól megóvják a lakosságot. A rendszerben jelentett ügyek információinak egy része nemcsak a hatóságok számára érhetők el, hanem azok jól hasznosíthatók minden – az élelmiszerlánc-biztonság területén – érdekelt fél által is. A hatóságokon kívül a tapasztalatok szerint az információkat figyelik, és az adatokat elemzik a termelő- és kereskedő vállalkozások, laboratóriumok, tanácsadó cégek, civil szervezetek, egyetemek és a média szakemberei is. Az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt kapott a lakosság gyors, célzott tájékoztatása is. A cikk a RASFF-al kapcsolatos általános tudnivalókat ismerteti, kezdve történetének fontosabb eseményeivel létrehozásától napjainkig, majd vázolva működésének uniós és hazai jogszabályi hátterét, valamint bemutatva hálózatának intézményeit és az információáramlás módját. Ismerteti továbbá, hogy hol és milyen formában érhetők el a rendszer által kezelt nyilvános adatok, és útmutatást ad azok értelmezéséhez. Végül szemlélteti a rendszer által kezelt értesítések számának időbeli alakulását. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Élelmiszergazdaság - minőségszabályozás - információs rendszer - Európai Unió, Takarmánygazdálkodás - információs rendszer - Európai Unió 
700 0 1 |a Maczák Béla  |e aut 
700 0 1 |a Mészáros László  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79154/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2017_02_1564-1571.pdf  |z Dokumentum-elérés