Takarmányozásra használt növényi alapanyagok DON, F-2, T-2 mikotoxin-vizsgálata ELISA-módszerrel

Tanulmányunkban különböző állatfajok etetésére használt növényi alapanyagokat vizsgáltunk kompetitív ELISA-módszerrel. A vizsgálatok során takarmányozáshoz legygyakrabban használt alapanyagokkal (szója- és lucerna-pellet, valamint búza, árpa és kukorica) dolgoztunk. A Fusarium mikotoxinok közül a de...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Tima Helga
Kecskésné Nagy Eleonóra
Rácz Anita
Kiskó Gabriella
Mohácsiné Farkas Csilla
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. Budapest 2017
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 63 No. 2
Kulcsszavak:Takarmány - kémiai analízis - mérés - módszer
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79152
LEADER 02375nab a2200277 i 4500
001 acta79152
005 20230826081804.0
008 230707s2017 hu o 0|| hun d
022 |a 0422-9576 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
100 1 |a Tima Helga 
245 1 0 |a Takarmányozásra használt növényi alapanyagok DON, F-2, T-2 mikotoxin-vizsgálata ELISA-módszerrel  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Tima Helga 
260 |a WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.  |b Budapest  |c 2017 
300 |a 1548-1556 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 63 No. 2 
520 3 |a Tanulmányunkban különböző állatfajok etetésére használt növényi alapanyagokat vizsgáltunk kompetitív ELISA-módszerrel. A vizsgálatok során takarmányozáshoz legygyakrabban használt alapanyagokkal (szója- és lucerna-pellet, valamint búza, árpa és kukorica) dolgoztunk. A Fusarium mikotoxinok közül a deoxinivalenol (DON), zearalenon (F-2) és a T-2 toxinokat mértünk. A mérési eredményeinket RStudio matematikai-statisztikai programmal értékeltük. Kísérletünkben megállapítottuk, hogy mindhárom vizsgált mikotoxin detektálható - volt mindegyik mintában, de nem mindegyikben volt mennyiségileg elfogadható pontossággal meghatározható érték. A detektált DON toxin eredmények átlagértéke egy nagyságrenddel nagyobbnak bizonyult a többi toxinnál. Vizsgálatunk során bizonyítást nyert, hogy a deoxinivalenol, zearalenon és T-2 mikotoxinok jelenléte komoly takarmány- és élelmiszer-biztonsági veszélyt jelent, hiszen ha csak kis mennyiségekben is, de jelen vannak már a takarmány-alapanyagokban. Napjainkban egyre több esetben fordul elő ezen mikotoxinok együttes jelenléte, ami nagymértékben sokszorozza az előbb említett kockázatot. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Takarmány - kémiai analízis - mérés - módszer 
700 0 2 |a Kecskésné Nagy Eleonóra  |e aut 
700 0 2 |a Rácz Anita  |e aut 
700 0 2 |a Kiskó Gabriella  |e aut 
700 0 2 |a Mohácsiné Farkas Csilla  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79152/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2017_02_1548-1556.pdf  |z Dokumentum-elérés