Takarmányozásra használt növényi alapanyagok DON, F-2, T-2 mikotoxin-vizsgálata ELISA-módszerrel
Tanulmányunkban különböző állatfajok etetésére használt növényi alapanyagokat vizsgáltunk kompetitív ELISA-módszerrel. A vizsgálatok során takarmányozáshoz legygyakrabban használt alapanyagokkal (szója- és lucerna-pellet, valamint búza, árpa és kukorica) dolgoztunk. A Fusarium mikotoxinok közül a de...
Elmentve itt :
Szerzők: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Cikk |
Megjelent: |
WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Budapest
2017
|
Sorozat: | Élelmiszervizsgálati közlemények
63 No. 2 |
Kulcsszavak: | Takarmány - kémiai analízis - mérés - módszer |
Tárgyszavak: | |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79152 |
LEADER | 02375nab a2200277 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | acta79152 | ||
005 | 20230826081804.0 | ||
008 | 230707s2017 hu o 0|| hun d | ||
022 | |a 0422-9576 | ||
040 | |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hun | ||
100 | 1 | |a Tima Helga | |
245 | 1 | 0 | |a Takarmányozásra használt növényi alapanyagok DON, F-2, T-2 mikotoxin-vizsgálata ELISA-módszerrel |h [elektronikus dokumentum] / |c Tima Helga |
260 | |a WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |b Budapest |c 2017 | ||
300 | |a 1548-1556 | ||
490 | 0 | |a Élelmiszervizsgálati közlemények |v 63 No. 2 | |
520 | 3 | |a Tanulmányunkban különböző állatfajok etetésére használt növényi alapanyagokat vizsgáltunk kompetitív ELISA-módszerrel. A vizsgálatok során takarmányozáshoz legygyakrabban használt alapanyagokkal (szója- és lucerna-pellet, valamint búza, árpa és kukorica) dolgoztunk. A Fusarium mikotoxinok közül a deoxinivalenol (DON), zearalenon (F-2) és a T-2 toxinokat mértünk. A mérési eredményeinket RStudio matematikai-statisztikai programmal értékeltük. Kísérletünkben megállapítottuk, hogy mindhárom vizsgált mikotoxin detektálható - volt mindegyik mintában, de nem mindegyikben volt mennyiségileg elfogadható pontossággal meghatározható érték. A detektált DON toxin eredmények átlagértéke egy nagyságrenddel nagyobbnak bizonyult a többi toxinnál. Vizsgálatunk során bizonyítást nyert, hogy a deoxinivalenol, zearalenon és T-2 mikotoxinok jelenléte komoly takarmány- és élelmiszer-biztonsági veszélyt jelent, hiszen ha csak kis mennyiségekben is, de jelen vannak már a takarmány-alapanyagokban. Napjainkban egyre több esetben fordul elő ezen mikotoxinok együttes jelenléte, ami nagymértékben sokszorozza az előbb említett kockázatot. | |
650 | 4 | |a Műszaki és technológiai tudományok | |
650 | 4 | |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák | |
650 | 4 | |a Élelmiszer és italfélék | |
695 | |a Takarmány - kémiai analízis - mérés - módszer | ||
700 | 0 | 2 | |a Kecskésné Nagy Eleonóra |e aut |
700 | 0 | 2 | |a Rácz Anita |e aut |
700 | 0 | 2 | |a Kiskó Gabriella |e aut |
700 | 0 | 2 | |a Mohácsiné Farkas Csilla |e aut |
856 | 4 | 0 | |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79152/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2017_02_1548-1556.pdf |z Dokumentum-elérés |