Revision of the performance evaluation methods of sensory panellists performing descriptive analysis

Sensory tests form the basis for sensory science. Sensory science uses human senses as measurement tools. During sensory tests, the properties of a product are evaluated by sensory panelists and by a sensory panel consisting of them. Decisions made after sensory tests are fundamentally determined by...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Sipos László
Ladányi Márta
Kókai Zoltán
Gere Attila
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. Budapest 2017
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 63 No. 1
Kulcsszavak:Élelmiszervizsgálat - módszer
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79135
LEADER 01823nab a2200265 i 4500
001 acta79135
005 20230826081802.0
008 230707s2017 hu o 0|| eng d
022 |a 0422-9576 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a eng 
100 1 |a Sipos László 
245 1 0 |a Revision of the performance evaluation methods of sensory panellists performing descriptive analysis  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Sipos László 
260 |a WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.  |b Budapest  |c 2017 
300 |a 1446-1451 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 63 No. 1 
520 3 |a Sensory tests form the basis for sensory science. Sensory science uses human senses as measurement tools. During sensory tests, the properties of a product are evaluated by sensory panelists and by a sensory panel consisting of them. Decisions made after sensory tests are fundamentally determined by the quality of the data experienced, therefore, the quality of sensory data is determined by the trained and expert sensory sensory panel and its members. In our work, revision of the correlation and regression methods recommended by the standard titled „MSZ ISO 11132:2013 Sensory analysis. Methodology. Guidelines for monitoring the performance of a quantitative sensory panel” are described, and corrections are suggested. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Élelmiszervizsgálat - módszer 
700 0 1 |a Ladányi Márta  |e aut 
700 0 1 |a Kókai Zoltán  |e aut 
700 0 1 |a Gere Attila  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79135/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2017_01_1446-1451.pdf  |z Dokumentum-elérés