Monitoring the agreement of sensory panelists
It is an important theoretical question of sensometrics, as well as a practical issue of accredited laboratories, how to monitor and analyze the development of the agreement/ consensus of the sensory evaluation group (panel), regarding the series of measurements in a given period. For the evaluation...
Elmentve itt :
Szerzők: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Cikk |
Megjelent: |
WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Budapest
2016
|
Sorozat: | Élelmiszervizsgálati közlemények
62 No. 4 |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - mérés |
Tárgyszavak: | |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79119 |
LEADER | 01770nab a2200277 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | acta79119 | ||
005 | 20230826082036.0 | ||
008 | 230706s2016 hu o 0|| eng d | ||
022 | |a 0422-9576 | ||
040 | |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium |b hun | ||
041 | |a eng | ||
100 | 1 | |a Sipos László | |
245 | 1 | 0 | |a Monitoring the agreement of sensory panelists |h [elektronikus dokumentum] / |c Sipos László |
260 | |a WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |b Budapest |c 2016 | ||
300 | |a 1334-1337 | ||
490 | 0 | |a Élelmiszervizsgálati közlemények |v 62 No. 4 | |
520 | 3 | |a It is an important theoretical question of sensometrics, as well as a practical issue of accredited laboratories, how to monitor and analyze the development of the agreement/ consensus of the sensory evaluation group (panel), regarding the series of measurements in a given period. For the evaluation of the consensus of the individual judgements, the sum of ranking differences (SRD) method is a good evaluation alternative. The difficulty in analyzing rank sum patterns lies in the fact that the pairwise significant difference method for rank sum data was developed only a few years ago. In the present work, a combination of methods is recommended for tracing the consensus of sensory panelists. | |
650 | 4 | |a Műszaki és technológiai tudományok | |
650 | 4 | |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák | |
650 | 4 | |a Élelmiszer és italfélék | |
695 | |a Élelmiszervizsgálat - mérés | ||
700 | 0 | 1 | |a Ladányi Márta |e aut |
700 | 0 | 1 | |a Losó Viktor |e aut |
700 | 0 | 1 | |a Kókai Zoltán |e aut |
700 | 0 | 1 | |a Gere Attila |e aut |
856 | 4 | 0 | |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79119/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2016_04_1334-1337.pdf |z Dokumentum-elérés |