Micro plastics in the environment and the food chain

Plastics are used, due to their excellent properties, as materials in a growing number of applications. Recently, the subject of microplastics in the environment and the food chain has been discussed extensively. Several studies show the magnitude of the pollution of microplastics in sewage treatmen...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Bordós Gábor
Reiber Jens
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. Budapest 2016
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 62 No. 2
Kulcsszavak:Környezetszennyezés - mikroműanyagok, Környezetszennyezés - műanyagok
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79081
LEADER 01986nab a2200241 i 4500
001 acta79081
005 20230826082030.0
008 230706s2016 hu o 0|| eng d
022 |a 0422-9576 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a eng 
100 1 |a Bordós Gábor 
245 1 0 |a Micro plastics in the environment and the food chain  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Bordós Gábor 
260 |a WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.  |b Budapest  |c 2016 
300 |a 1038-1046 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 62 No. 2 
520 3 |a Plastics are used, due to their excellent properties, as materials in a growing number of applications. Recently, the subject of microplastics in the environment and the food chain has been discussed extensively. Several studies show the magnitude of the pollution of microplastics in sewage treatment plants, waters (rivers and lakes), oceans and shore sections, as well as fishes, mussels and invertebrates. Plastics decompose under the influence of various environmental factors. Generally, plastic particles with a size of less than five millimeters are referred to as microplastic particles. This article gives an overview of the term “microplastics”. It describes the definition, occurrences, sources and analytical testing approaches in general, and at WESSLING in particular. Also, additional investigations that are required to develop validated methods for sampling and analysis are discussed, after clarification of the potential risk to various organisms. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Környezetszennyezés - mikroműanyagok, Környezetszennyezés - műanyagok 
700 0 1 |a Reiber Jens  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79081/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2016_02_1038-1046.pdf  |z Dokumentum-elérés