A csomagolóanyagok és a csomagolás jelentősége az élelmiszerek mikrobiológiai minőségének megőrzésében = The significance of packaging materials and packaging in preserving microbiological food quality - Tabajdiné Pintér Veronika Hedvig (Élelmiszervizsgálati közlemények, 2015)
A csomagolásnak fontos szerepe van az előállított élelmiszerek jó m inőségének biztosításában, illetve azok egyre hosszabb ideig való m egőrzésében. A modern élelmiszer-csomagolóanyagokkal szemben támasztott minőségi követelm ények évről-évre folyam atosan nőnek. A csom agolással szem beni igények mikrobiológiai szem pontból, hogy nyújtsanak védelm et a m ikrobiológiai romlás és a környezet m ikrobiológiai szennyezése ellen, akadályozzák m eg az élelm iszer kórokozó és rom lást okozó m ikroorganizm usokkal való utószennyeződését, végül, de nem utolsósorban fontos, hogy a csom agolóanyag ne legyen m ikroorganizm usok hordozója. A csom agolóanyagoknak biztosítaniuk kell a bennük található élelm iszerek szám ára a m egfelelő páratartalm at és/vagy gázösszetételt (m egfelelő áteresztőképességet), a m ikrobiológiai korrózió m egelőzését, a tartósító eljárásoknak és az anyagm ozgatásnak való ellenállást, a term ékben lévő m ikroorganizm usok szaporodásának gátlását és a vásárlók hiteles tájékoztatását a csom agolt élelm iszer minőségéről és m ennyiségéről, valam int a fogyaszthatósági, illetve m inőségm egőrzési idejéről. Környezetvédelm i szem pontból követelm ény továbbá az is, hogy az újra nem hasznosítható csom agolóanyagok biológiailag lebonthatóak legyenek. A lebontásban szintén jelentős szerep jut a m ikroorganizm usoknak. A csom agolás hatására m egváltozik az élelm iszer m ikroökológiai környezete, ami jelentős m értékben befolyásolja az élelm iszer m ikrobatársulását, ennek m egfelelően mind a minőségi, mind az élelm iszer-biztonsági param étereket, ezzel befolyásolja a m inőségm egőrzési időtartam ot. A m ikrobaszaporodáshoz szükséges környezeti tényezők (vízaktivitás, pH, rH, °C) m egváltoztatása ugyanis a szaporodás lelassulásához vagy m egszűnéséhez vezethet. Dolgozatom m al a csom agolás és csom agolóanyagok mikrobiológiai hatásaira szándékozom felhívni a figyelm et. M ottóként Szent-Györgyi Albert szavait idézem: „A levegő tisztasága, nedvességtartalma és hőmérséklete, a zaj és az izgalom, a fizikai munka mennyisége mind igen fontosak. De környezetünkkel való kapcsolatunkban az egyik legalapvetőbb tényező az étel, mivel környezetünk az ételek formájában hatol be szervezetünkbe a legközvetlenebbül." Packaging plays an important role in ensuring the high quality of foods produced, and also in maintaining it for longer and longer times. Quality requirements for modern food packaging materials are increasing continuously, year by year. The requirements for packaging, in terms of microbiology, are the following: they should provide protection against microbiological spoilage and microbiological contamination of the environment, prevent contamination of the food by pathogenic and spoilage microorganisms and, last, but not least, it is important for packaging materials not to be carriers of microorganisms. For the foods contained in them, packaging materials have to ensure the right humidity and/or gas composition (right permeability), prevention of microbiological corrosion, resistance to preservation procedures and material handling, inhibition of the proliferation of the microorganisms found in the product, and credible information of consumers about the quality and quantity of the packaged food, as well as its date of minimum durability or use-by-date. From an environmental protection point of view, it is a further requirement for non-recyclable packaging materials to be biodegradable. Microorganisms also play a significant role in the decomposition. As a result of packaging, the microecological environment of the food changes, having a significant impact on the bacterial population of the food and, accordingly, both quality and food safety parameters, thus affecting the date of minimum durability. It is because changing the environmental factors necessary for microbial propagation (water activity, pH, rH, °C) can lead to the slowing down or ceasing of the prpopagation. With my paper, I would like to draw attention to the microbiological effects of packaging and packaging materials. As a motto, let me quote Albert Szent-Gyorgyi: „The cleanliness of air, its moisture content and temperature, noise and excitement, the amount of physical work are all very important. But, in our relationship with our environment, one of the most fundamental factors is food, because our environment enters our bodies most directly in the form of foods.”