Nemzetközi és hazai zöldség-gyümölcsfogyasztás, módszertani kérdések = International and domestic fruit and vegetable consumption, methodological issues

A zöldség- és gyümölcsfogyasztás többszintű közvetítő szerepet játszik az emberek egészségi állapota és testsúlya alakulásában. Egyértelmű ok-okozati kapcsolat még a legmodernebb módszerekkel is nehezen található, mivel különösen komplex biológiai és viselkedési kapcsolatban van az egészséggel. Az a...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Székely Géza
Losó Viktor
Tóth Arnold
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. Budapest 2015
Sorozat:Élelmiszervizsgálati közlemények 61 No. 1
Kulcsszavak:Zöldségfogyasztás - adatgyűjtés - módszer, Gyümölcsfogyasztás - adatgyűjtés - módszer
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/79026
LEADER 03858nab a2200265 i 4500
001 acta79026
005 20230826082326.0
008 230705s2015 hu o 0|| hun d
022 |a 0422-9576 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a hun 
041 |a eng 
100 1 |a Székely Géza 
245 1 0 |a Nemzetközi és hazai zöldség-gyümölcsfogyasztás, módszertani kérdések = International and domestic fruit and vegetable consumption, methodological issues  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Székely Géza 
260 |a WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.  |b Budapest  |c 2015 
300 |a 456-483 
490 0 |a Élelmiszervizsgálati közlemények  |v 61 No. 1 
520 3 |a A zöldség- és gyümölcsfogyasztás többszintű közvetítő szerepet játszik az emberek egészségi állapota és testsúlya alakulásában. Egyértelmű ok-okozati kapcsolat még a legmodernebb módszerekkel is nehezen található, mivel különösen komplex biológiai és viselkedési kapcsolatban van az egészséggel. Az alacsony zöldség- és gyümölcsfogyasztással összefüggő betegségek által jelentett közteher jelentős, de nem a legjelentősebb. A zöldség és a gyümölcs kategória meghatározása annak ellenére nem egységes, hogy mindig kapcsolódik azok egészségügyi jelentőségéhez, vagyis tápanyag- és rosttartalmához. A nemzeti és a szakmai zöldség- és gyümölcsfogyasztási ajánlások általában követik a WHO ajánlásokat, de nem minden esetben esnek egybe azzal. A sajnálatos módszertani és értelmezési nehézségeken túl ebben az esetben a cél az „attitűd-viselkedés rés”, áthidalása, vagyis annak a bonyolult problémának a legyőzése, hogy az emberek mást akarnak tenni, mint amit a valóságban tesznek. A Központi Statisztikai Hivatal, Háztartás Költségvetési Felvétel (KSH-HKF) adatai alapján a legnagyobb mennyiségben vásárolt zöldség- és gyümölcskategóriákat mutatjuk be településméret, vásárolt érték, termelt mennyiség, valamint a háztartás nagysága alapján. Fruit and vegetable consumption plays a multi-level intermediary role in the development of people’s health status and body weight. Even using state-of-the-art methods, it is hard to find unambiguous causality, because it has an especially complex biological and behavioral connection to health. The public burden imposed by illnesses related to low fruit and vegetable consumption is significant, but not the most significant. Definition of the fruit and vegetable categories is not uniform, even though it is always related to their health significance, i.e. their nutrient and fiber contents. National and professional fruit and vegetable consumption recommendations usually follow WHO recommendations, but do not always coincide with the latter. In addition to unfortunate methodological and interpretation difficulties, the goal in this case is to bridge the „attitude-behavior gap” , i.e. conquering the complex problem that people want to act differently from what they actually do. Based on the data of the Household Budget Survey of the Hungarian Central Statistical Office (CSO-HBS), fruit and vegetable categories that are bought in the largest amounts are presented, according to settlement size, value bought, quantity produced, as well as the size of the household. 
650 4 |a Műszaki és technológiai tudományok 
650 4 |a Egyéb műszaki tudományok és technológiák 
650 4 |a Élelmiszer és italfélék 
695 |a Zöldségfogyasztás - adatgyűjtés - módszer, Gyümölcsfogyasztás - adatgyűjtés - módszer 
700 0 1 |a Losó Viktor  |e aut 
700 0 1 |a Tóth Arnold  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/79026/1/elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2015_01_456-483.pdf  |z Dokumentum-elérés