Effect of environment and genotype on rheological properties of flour and dough of winter wheat

Five winter wheat cultivars created in Small Grains Research Centre of Kragujevac (Ana Morava, Toplica, Vizija, Takovčanka and Lazarica) were grown at the macro field trial in three locations (Kragujevac, Sombor and Bačka Topola) during three years (2004-2006). Influence of environment (location and...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Zečević Veselinka
Bošković Jelena
Knežević Desimir
Testületi szerző: Traditions, innovation, sustainability (2011) (Hódmezővásárhely)
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar Szeged 2011
Sorozat:Agrár- és vidékfejlesztési szemle 6 No. 1
Kulcsszavak:Búza - minőség, Liszt - minőség, Őszi búza, Búzatermesztés
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/76155
LEADER 02093nab a2200253 i 4500
001 acta76155
005 20220630154608.0
008 220630s2011 hu o 0|| eng d
022 |a 1788-5345 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a eng 
100 1 |a Zečević Veselinka 
245 1 0 |a Effect of environment and genotype on rheological properties of flour and dough of winter wheat  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Zečević Veselinka 
260 |a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar  |b Szeged  |c 2011 
300 |a 476-480 
490 0 |a Agrár- és vidékfejlesztési szemle  |v 6 No. 1 
520 3 |a Five winter wheat cultivars created in Small Grains Research Centre of Kragujevac (Ana Morava, Toplica, Vizija, Takovčanka and Lazarica) were grown at the macro field trial in three locations (Kragujevac, Sombor and Bačka Topola) during three years (2004-2006). Influence of environment (location and growing season) and genotype on rheological properties of flour and dough (water absorption, dough development time, dough stability time, dough weakness, and mixing tolerance index) were investigated. Analysis of variance showed highly significant differences among investigated cultivars (G), years (Y) and among their interactions (G x Y, G x L, Y x L, G x Y x L) for water absorption of flour. The strongest individual influence for water absorption had location (F=56.032**) and G x Y x L interaction (F=55.712**), and then year (F=45.069**). Farinograph properties have shown that wheat flour on average belonged to A2 and B1 quality group, what means that investigated cultivars had high technological quality. 
650 4 |a Mezőgazdaság-tudományok 
650 4 |a Mezőgazdaság, erdészet, halászat 
695 |a Búza - minőség, Liszt - minőség, Őszi búza, Búzatermesztés 
700 0 1 |a Bošković Jelena  |e aut 
700 0 1 |a Knežević Desimir  |e aut 
710 |a Traditions, innovation, sustainability (2011) (Hódmezővásárhely) 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/76155/1/agrarszemle_2011_001_suppl_476-480.pdf  |z Dokumentum-elérés