Közérthetőség mint osztályozási probléma (?) - gépi tanulási kísérlet kézzel címkézett korpuszon - Üveges István; Magyar számítógépes nyelvészeti konferencia (18.) (2022) (Szeged) (2022)
Cikkünkben bemutatjuk a laikusoknak címzett hivatalos szövegek osztályozási kísérletét felügyelt gépi tanuló algoritmusok segítségével. Vizsgálatunkhoz szakértők által, kézzel készített korpuszt használunk, amely közérthetőre fogalmazott és még átfogalmazás előtt álló mondatokat tartalmazott. Célunk ezzel egy olyan gépi tanult modell készítése, amely alkalmas lehet a szakértők figyelmét felhívni azon mondatokra egy-egy hivatalos szövegben, amelyek további megfontolást érdemelnek a szöveg közérthetőbbre alakítása során, ezzel gyorsítva a szakértői munkát. A kísérletet pilot jelleggel végezzük, az eredmények függvényében korszerűbb módszerek (pl. LSTM, BERT) esetleges kipróbálása előtt, a tapasztalatokat pedig a fentiek szerinti bináris klasszifikációs problémára jellemzően értékeljük.
Keywords: Természettudományok; Számítás- és információtudomány; Bölcsészettudományok; Nyelvek és irodalom