Etnikai előítéletek összefüggései a személyes tapasztalatokkal - Polyák Kamilla; Szabó Éva (Szegedi Egyetemi Kiadó, Juhász Gyula Felsőoktatási Kiadó Szeged, 2012)
Kutatásunk célja az attitűdök és az érzelmi viszonyulás feltárása volt különböző etnikumokkal összefüggésben, illetve annak vizsgálata, hogy ezek a vélemények hogyan kapcsolódnak az etnikai csoportokkal szerzett korábbi tapasztalatokhoz. A vizsgálatban 13-14 éves diákok (N=283) vélekedését tártuk fel román, kínai, cigány/roma, amerikai és szerb nemzeti, etnikai kisebbségi csoportokkal kapcsolatban, kérdőíves módszerrel. A Bogardus-skála (CSEPELI, 1997) mellett egy szemiprojektív eljárást, a Semantic Selection Test-et (SST) (D'ESCURY, GAJODOSJOVA, DE BEUNJE, 2008; Szabó, 2010) használtuk, amelyben fogalmak és képek asszociációjával mérhetjük fel egyes fogalmak szemantikus kapcsolatának erősségét. Hipotézisünk, mely szerint a legnegatívabb megítélést a cigány/ roma etnikum kapja, míg a legrokonszenvesebbnek az amerikaiakat fogják tartani, igazolást nyert. A tapasztalatok és előítéletek viszonyára vonatkozó hipotézis is helytállónak bizonyult: akik korábbi pozitív tapasztalatokról (pozitív epizodikus érzelmek) számoltak be, pozitívabban értékelték a vizsgálatban szereplő csoportokat, mint akik negatív élményeket őriznek az adott etnikum tagjaival kapcsolatban (negatív epizodikus érzelmek). A kutatás legfontosabb eredménye, hogy a vegyes tapasztalatokkal rendelkező vizsgálati személyek szignifikánsan kedvezőbben ítélik meg az adott etnikumot, mint azok a személyek, akik csupán negatív tapasztalatokat őriznek. Ez az eredmény rámutat a kontaktushipotézis (ALLPORT, 1999) helytállóságára és alkalmazásának lehetőségeire.
Keywords: Társadalomtudományok; Pszichológia