Munka-család konfliktus és a munkahelyi versengési klíma kapcsolata - Molnár Nikolett (2014)
A legtöbb ember számára kihívást jelent a munka és a család életterének összeegyeztetése, főleg ha ez növekvő munkahelyi elvárásokkal párosul. Vizsgálatom célja a munka-család konfliktus és a munkahelyi versengési klíma kapcsolatának feltárása 220 (107 férfi) munkavállaló adatain keresztül. A vizsgálatot online kérdőív segítségével végeztem, mely demográfiai kérdéseket, a munka-család konfliktus kérdőívet, illetve a Munkahelyi Versengés Kérdőívet tartalmazta. Eredményeim szerint a munka-család interferencia és a családmunka interferencia terén nem észleltem nemi különbségeket. Emellett a munka-család konfliktus, és ezen belül a munka-család interferencia is csökkenti a munkával és az élettel való elégedettséget. A destruktív versengés és a munka-család konfliktus között szignifikánsan pozitív kapcsolat található, viszont a konstruktív versengés és a munka-család konfliktus között nem találtam lényeges összefüggést. Ezen belül arra az eredményre jutottam, hogy a destruktív versengés szignifikánsan pozitív kapcsolatban áll a munka-család interferenciával, viszont a konstruktív versengés és a munka-család interferencia kapcsolata elhanyagolható. Az eredmények arra utalnak, hogy a destruktív versengés egy olyan káros jelenség, amely munkahelyi előzményként elősegíti a munka-család konfliktus, ezen belül is a munka-család interferencia kialakulását. A konstruktív versengés viszont nem tudja számottevően csökkenteni ezeknek a konfliktusoknak a kialakulását.
Keywords: Társadalomtudományok; Pszichológia