A használt lakások áralakulása Magyarországon - Csipkés Margit (Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar Szeged, 2021)
Az írott sajtót tekintve sok helyen olvasható, hogy a koronavírus járvány miatt a világon, az Európai Unióban és Magyarországon is megváltozott a lakóingatlanok utáni érdeklődés. Mivel a COVID nemcsak az ingatlan árakra, hanem minden gazdasági ágra is hatással van, így fontosnak tartottam a 2021. év elején a használt ingatlan piacot áttekinteni. Mivel az ingatlan piacon a COVID következményei új technikák bevezetését igényelte, ezért kíváncsi voltam, hogy ez az eladási árakban hogyan fog jelentkezni. Előtérbe kerültek a digitális megoldások a lakások, a házak, illetve a lakóingatlan eladásában is. Nagy szerepe lett az online szerződéseknek, az élő kapcsolatos online lakásbemutatásoknak, illetve a távolléti azonosítással történő adásvételi szerződések kötésének. Természetesen a jelenlegi magyar jogrendszer csak ügyvéd előtti jognyilatkozatot fogad el az ingatlanok kapcsán, csak jelenlétes vagy hiteles felhatalmazás útján lehet ezeket a szerződéseket aláírni. Míg külföldön működik már a blockchain alapú szerződések, azonban ez még nem működik hazánkban. A pandémia miatt kialakult szigorítások (egyetemi oktatás hallgatói jelenlét nélkül, a munkahelyek megszűnése vagy szüneteltetése, vagy a home office munkavégzés stb.) következtében számos olyan albérlet üresen maradt, amit eddig albérlők laktak. Mivel a tulajdonosok egy része befektetési céllal (hitelből) vette meg és üzemeltette a lakását, így ezen lakások egy része is eladó ingatlanok körébe került és egy erős kínálati piac alakult ki. Sok esetben túlárazás történt az ingatlanárak esetén, mely miatt sok vevő halogatja a lakóingatlan vásárlását. A lakás eladási piacon jelenleg túlkínálat van, mely annak köszönhető, hogy a kormány a lakóingatlant vásárló fiataloknak (illetve újabb gyermeket vállaló családoknak) alacsonyabb kamatú hiteleket biztosít, így aki eddig nem akarta eladni lakóingatlanát az is megpróbálja a piaci ár felé tenni az eladó ingatlana árát. A tulajdonosok így a lakóingatlanukat magasabb összegért árulják, mint amennyit valóban érne (túlárazás történik ezzel). Ezen információk tudatában vizsgáltam meg a magyarországi, a vidéki, illetve a megyeszékhelyek ingatlan piac eladási struktúráját. Abstract: Regarding the written press, in many cases it can be read that due to the coronavirus epidemic, the interest in residential real estate has decreased globally, in the European Union and in Hungary as well. As COVID affects not only property prices but all sectors of the economy, I considered it important to review the second-hand property market in early 2021. As COVID in the real estate market required the introduction of new techniques, I wondered how this would translate into selling prices. Digital solutions have also come to the fore in the sale of apartments, houses and residential real estate. Online contracts, live-related online home shows, and the conclusion of sales contracts with absence identification have played a major role. Due to the tightening caused by the pandemic (university education without the presence of students, termination or suspension of employment, or home-office work, etc.), many of the flats that have been occupied by tenants so far have remained empty. As part of the owner bought and operated his apartment for investment purposes, some of these apartments were also among the properties for sale and a strong supply market developed. In many cases, there has been an overpricing of property prices, causing many buyers to delay the purchase of residential property. Aware of this information, I examined the sales structure of the real estate market in Hungary, in the countryside and in the county capitals.
Keywords: Társadalomtudományok; Közgazdasági és gazdálkodástudományok