Kivitermesztés hazánkban - realitás vagy csupán álom?

Egyre inkább elterjedőben van Magyarországon a külföldről származó gyümölcsfák, illetve cserjék termesztése. Ezen belül is a kivi az, amelyik napjainkban szinte a semmiből nőtte ki magát. A növénnyel már az 1980-as években kísérleteztek hazánkban, azonban megfelelő információk hiányában nem volt sik...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Lendvai Edina
Rozsi Brigitta
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar Szeged 2021
Sorozat:Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok 16 No. 1-2
Kulcsszavak:Kivitermesztés - Magyarország, Gyümölcstermesztés - Magyarország, Piackutatás, Kérdőíves módszer
Tárgyszavak:
doi:10.14232/jtgf.2021.1-2.11-18

Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/74768
Leíró adatok
Tartalmi kivonat:Egyre inkább elterjedőben van Magyarországon a külföldről származó gyümölcsfák, illetve cserjék termesztése. Ezen belül is a kivi az, amelyik napjainkban szinte a semmiből nőtte ki magát. A növénnyel már az 1980-as években kísérleteztek hazánkban, azonban megfelelő információk hiányában nem volt sikeres a próbálkozás. Az áttörést 2016-ban a becsehelyi ültetvény érte el, amikor ott már kereskedelmi mennyiségű gyümölcs termett. Az ezekről szóló hírek keltették fel érdeklődésünket a téma iránt. Kutatásunk során interjút készítettünk kivi-termelőkkel, a növény termesztésének hazai gyakorlatának feltérképezése céljából. Emellett kvalitatív kutatásként kérdőívvel mértük fel a kivi fogyasztási szokásainak megismeréséhez. A felméréseknek köszönhetően átfogó képet kaphattunk termelő és vásárlói oldalról is. Az interjúk során megismerhettük a résztvevők kivitermesztésének okát, a fő előnyeit, termesztési praktikákat. Kérdőíves felmérésünk során pedig összetett képet kaptunk a fogyasztással kapcsolatosan. The growing of fruit trees and shrubs from abroad is becoming more and more widespread in Hungary. In particular, the kiwifruit is the one that has grown out of almost nothing these days. The plant was experimented with in Hungary already in the 1980s, but due to lack of appropriate information the attempt was unsuccessful. The breakthrough came in 2016 at the plantation in Becsehely, when it was already producing commercial quantities of fruit. The news about this topic got caught our attention. During our research, we conducted interviews with kiwifruit owners to explore the domestic practices of plant cultivation. In addition, we used a questionnaire to learn about kiwifruit consumption. Thanks to our surveys, we were able to get a comprehensive picture of both the production and the customer side. We have known the reasons of the kiwifruit growing, its advantages and the cultivation practices. We got different pictures about the consumers’ habits.
Terjedelem/Fizikai jellemzők:11-18
ISSN:1788-7593