Az erdélyi hivatásos színjátszás centenáriumi Emlékkönyve színház és fényképezés a 19. század végi Kolozsváron - Szabó-Reznek Eszter; Hegyesy Vilmos (Szegedi Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar, Magyar Irodalmi Tanszék Szeged, 2020)
Az erdélyi hivatásos színjátszás 1892-es centenáriumának egyik összegző, lezáró (és nem utolsósorban megvásárolható) produktuma az 1893-ban gazdag képanyaggal kiadott, Hegyesy Vilmos által szerkesztett Emlékkönyv az erdélyi magyar színészet száz éves jubileuma alkalmából című kiadvány. A kötet a színjátszás és színház történetét áttekintő tanulmányok, valamint az ünnep szervezését és egyes mozzanatait összefoglaló írások mellett gazdag képanyagot tartalmaz. Tanulmányomban a vizuális anyagot vizsgálom meg szorosabban, reflektálva a képek és szövegek párbeszédére, illetve arra a sajátos ünnepi idősíkra is, amelyben a diszkurzív szinten túl vizálisan egymás mellé kerülnek a kolozsvári színjátszás 1792-es és 1892-es támogatói és színészei. The centenary commemoration of the beginnings of professional Hungarian acting in Transylvania – organized in the theatre of Kolozsvár in 1892 – concluded with a physical, collectible product: a memorial album that included not only studies about the past and present of the theatre together with the details of the festivities, but ample and impressive visual material as well. The paper focuses on these photographs, reflecting on the dialogue between text and image, and on the very specific perception of time during the celebrations: apart from the discursive level, the past and present of Transylvanian acting, 1792 and 1892, appear also visually next to each other on the photographs.
Keywords: Bölcsészettudományok; Művészetek (művészetek, művészettörténet, előadóművészetek, zene)