Az ápolási dokumentáció hatékony alkalmazásának aspektusai - Oláh Mónika (Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar Szeged, 2020)
Az ápolási dokumentáció vezetése az egyik legfontosabb önálló ápolói kompetencia, hiszen a dokumentáció egy olyan információforrás, ami visszajelzést ad az ápolók munkájáról és annak minőségéről is. Egy strukturálisan és tartalmát tekintve jól összeállított ápolási dokumentáció illeszkedik a dokumentációt alkalmazó területek specifikumaihoz, ápolási gyakorlatához, ami nélkülözhetetlen a személyre szabott és biztonságos betegellátás megvalósulásához. Jelen közlemény célja az ápolási dokumentáció hatékony alkalmazását befolyásoló tényezők ismertetése. Szakirodalmi áttekintés során ismertetésre kerülnek az ápolási dokumentációval kapcsolatos irányelvek és útmutatások, továbbá azon hibák, amelyek a dokumentáció vezetése során leggyakrabban előfordulnak. Hazai vonatkozásban az ápolási dokumentáció kutatása – jelentősége ellenére – nem kap kellő prioritást. Az ápolóképzésben és az ápolási gyakorlatban végbemenő változások szükségessé teszik az ápolási dokumentáció korszerűsítését is. Documentation of nursing process is one of the most important independent nursing competence because it is an important source of information that provides feedback on the work of nurses and the quality of nursing care. A well-structured nursing documentation reflects the specifics of the different areas in nursing practice, which is essential for the provision of safe and personalized patient care. The aim of the study is to describe the factors that influence the effective use of nursing documentation. Guidelines and rules about nursing documentation are outlined in a literature review, as well as the most common errors and mistakes that occur during documentation. Despite of the importance, research on nursing documentation is not given sufficient priority in domestic context. Changes in nursing education also require the updating of nursing documentation.
Keywords: Orvos- és egészségtudomány; Egészségtudományok