Márkák, színek, illúziók

A vásárlói magatartásra jellemző szelektív torzítás során a fogyasztó az elvárásaival összhangban értelmezi az adott termékről szerzett információkat. Ebből adódóan a termékről alkotott ítéletei ellentétesek is lehetnek annak valódi paramétereivel. Leemelhetünk az üzletben a polcról egy cikket – ann...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Paraszt Márta
Papp János
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar Szeged 2019
Sorozat:Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok 14 No. 2
Kulcsszavak:Fogyasztói magatartás, Márkanév
Tárgyszavak:
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/67558
LEADER 03285nab a2200241 i 4500
001 acta67558
005 20210126121012.0
008 200508s2019 hu o 0|| zxx d
022 |a 1788-7593 
040 |a SZTE Egyetemi Kiadványok Repozitórium  |b hun 
041 |a zxx 
100 1 |a Paraszt Márta 
245 1 0 |a Márkák, színek, illúziók  |h [elektronikus dokumentum] /  |c  Paraszt Márta 
260 |a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar  |b Szeged  |c 2019 
300 |a 193-204 
490 0 |a Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok  |v 14 No. 2 
520 3 |a A vásárlói magatartásra jellemző szelektív torzítás során a fogyasztó az elvárásaival összhangban értelmezi az adott termékről szerzett információkat. Ebből adódóan a termékről alkotott ítéletei ellentétesek is lehetnek annak valódi paramétereivel. Leemelhetünk az üzletben a polcról egy cikket – annak jobb tulajdonságaiban bízva - csak azért, mert annak szebb a színe vagy éppen azért, mert gyakrabban találkoztunk a márka nevével. Finomabbnak feltételezhetjük vagy akár érezhetjük egy nevesebb márka termékének vagy egy tetszetősebben szervírozott élelmiszer ízét. Lehetünk tehát „előítéletesek” pl. a márka vagy a csomagolás színe alapján. A sztereotípiák felgyorsítják a döntéseinket, értékítéletünket, hasonló folyamat tapasztalható a márkaválasztás során is. A Szent István Egyetem Agrár- és Gazdaságtudományi Karán – energiaitalokkal - végzett tesztek segítségével igazoltuk, hogy mind a márkák, mind pedig a „csomagolás” (szűkebben annak színe) hatással vannak a megkérdezettekre. A válaszokból kiderült, hogy ízletesebbnek tartják az ismertebb és jól pozícionált termékeket, valamint a megkérdezettek az általuk preferált színű poharukban szervírozott italokat kedvelték jobban. Abstract: In the case of selective distortion characteristic of customer behavior, the consumer interprets the information obtained about the product in accordance with his expectations. As a result, judgments about a product may conflict with its true parameters. We can pick up an article from the shelf in the shop, entrusting it with better qualities - just because it has a more beautiful color or just because we have seen the brand name more often. We may suppose or feel the taste of a more renowned brand or a more deliciously-served food. So we can be "prejudiced" eg. based on brand or packaging color. Stereotypes accelerate our decisions, value judgments, and similar processes in brand selection. With the help of tests on energy drinks at the Faculty of Agricultural and Economic Studies of Szent István University, we have confirmed that both brands and "packaging" (their color) affect the respondents. The responses have shown that the more well-known and well-positioned products are considered more delicious, and the respondents liked the drinks served in their preferred color glasses. 
650 4 |a Társadalomtudományok 
650 4 |a Pszichológia 
650 4 |a Közgazdasági és gazdálkodástudományok 
695 |a Fogyasztói magatartás, Márkanév 
700 0 1 |a Papp János  |e aut 
856 4 0 |u http://acta.bibl.u-szeged.hu/67558/1/jelenkori_014_002_193-204.pdf  |z Dokumentum-elérés