Illó és növényi olajak alkalmazása, mint lehetséges lágyítószerek különböző elasztomer textúrákban

Absztrakt: A lágyítók csoportjába azok az anyagok tartoznak, amelyeket a keménység csökkentése, a nyújthatóság és a feldolgozhatóság javítása érdekében adagolnak a műanyagokhoz. A lágyító hatású anyagokra az a jellemző, hogy csökkentik a polimerek megömlési hőmérsékletét, rugalmassági modulusát és r...

Teljes leírás

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerzők: Tamási Kinga
Zsoldos Gabriella
Dokumentumtípus: Cikk
Megjelent: 2017
Sorozat:Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok 12 No. 4
Kulcsszavak:Illóolajok, Növényi olaj, Lágyítók, Egészségvédelem
Online Access:http://acta.bibl.u-szeged.hu/54887
Leíró adatok
Tartalmi kivonat:Absztrakt: A lágyítók csoportjába azok az anyagok tartoznak, amelyeket a keménység csökkentése, a nyújthatóság és a feldolgozhatóság javítása érdekében adagolnak a műanyagokhoz. A lágyító hatású anyagokra az a jellemző, hogy csökkentik a polimerek megömlési hőmérsékletét, rugalmassági modulusát és ridegségi hőmérsékletét, de nem változtatják meg a makromolekulák kémiai természetét. A fenntarthatóság jegyében és a műanyagokkal szemben táplált társadalmi ellenérzések enyhítése érdekében napjainkban egyre több figyelmet kapnak az ún. természetes eredetű lágyítószerek fejlesztése, alkalmazhatóságuk vizsgálata. Ezért munkánk során repceolaj alapú gumiipari lágyítószert vizsgáltunk különböző vizsgálati módszerekkel. Abstract: The plasticizers are a group of materials which are decrease the hardness, increase the extensibility and processability. Plasticizers increase the melting temperature, elasticity and the frigidity temperature, but do not change the chemical behaviour of macromolecules. Nowadays the natural additives are in the focus on the market, because some of the current plasticizers (e.g: phtalateesters) has carcinogenic, teratogenic and mutagenic effect to the human health. Because of that our research main point was to examine the effect of rapeseed oil in the natural rubber texture.
Terjedelem/Fizikai jellemzők:113-123
ISSN:1788-7593