A területhasználat változásainak tendenciái a Hármas-Körös vízgyűjtőjén településsoros statisztikai adatok tükrében - Csengeri Erzsébet; Darida András; Kepenyes Réka (2017)
Absztrakt: A területhasználat változásait leginkább az emberi tevékenységek befolyásolják. A vizsgálatra számos módszertan áll rendelkezésre, topográfiai térképek, légifotók, összehasonlító analízise. A vizsgálat eredménye figyelmeztethet bennünket, milyen mértékben alakítottuk át természeti környezetünket, elgondolkodhatunk, hogy ezek a tendenciák tarthatók-e, illetve a jövő generációnak biztosítani tudjuk-e természeti, gazdasági környezetet. A vizsgált területen a XIX. század elejei vízszabályozások jelentették a jelentősebb területhasználati változást. A szabályozás eredményeként az árterületek vízborítottsága megszűnt, a területek kiszáradtak. Ennek eredményeként az ipari mezőgazdaság teret nyert és megállíthatatlanul indult fejlődésnek. Eltűntek a ligeterdők, a nádas területek, jelentős átalakuláson ment keresztül a kert, gyümölcs és szölőgazdálkodás. A rét- és legelőgazdálkodás csökkenése a legszembetűnőbb. A század elejei gazdálkodási formák a fejlődési igények szerint átalakultak, eredeti formájukban a hagyományőrző egyesületek tevékenységei közt, illetve a Nemzeti Park gondozásában találkozhatunk velük. Abstract: Changes in land use are mostly influenced by human activities. Various methods are available for the study, comparative analysis of topographic maps and aerial photographs. The result of the survey can alert us, how we have shaped our natural environment, and can we guarantee the future natural and economic environment for the next generation. In the investigated area the water regulation was the first significant change in land use in the early 19th century. As a result of the regulation the flood cover of the floodplains has ceased, the areas have dried up and the industrial agriculture has gained ground. The forests, the reed areas, disappeared, and the garden, fruit and vineyards have undergone significant transformations. The decline in meadows and pastures is the most striking. At the beginning of the century, the forms of farming were transformed according to the developmental demands, in their original form they could be found in the activities of the traditional associations and in the care of the National Park.