Klimatikus anomáliák hatása gyümölcsösök tápanyag-gazdálkodására
Absztrakt: Az időjárás szerepe a termés mennyiségére és minőségére ősidőktől fogva ismert. Napjainkban a gazdálkodóknak meg kell tanulniuk ezekkel az extrém időjárási események együtt élni és ellenük a lehető legjobb technológia alkalmazásával védekezni. Jelen munkámban azt mutatom be, hogy az időjá...
Elmentve itt :
Szerzők: | |
---|---|
Dokumentumtípus: | Cikk |
Megjelent: |
2017
|
Sorozat: | Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok
12 No. 3 |
Kulcsszavak: | Éghajlati változás, Talajerőgazdálkodás, Gyümölcstermesztés |
Online Access: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/54853 |
Tartalmi kivonat: | Absztrakt: Az időjárás szerepe a termés mennyiségére és minőségére ősidőktől fogva ismert. Napjainkban a gazdálkodóknak meg kell tanulniuk ezekkel az extrém időjárási események együtt élni és ellenük a lehető legjobb technológia alkalmazásával védekezni. Jelen munkámban azt mutatom be, hogy az időjárási hatások az utóbbi évtizedekben felerősödtek, hatásaik a mai - a termés mennyiségre és minőségre érzékeny - korban felértékelődtek. A dolgozatban több éves adatsorok elemzésével azt mutatom be, hogy az extrém időjárási események gyakran ciklikusan visszatérnek és az extrémitásuk fokozódásával hatásaik többéves vegetációs ciklusokra kihatnak jelentősen befolyásolva ezzel a termőhelyen kialakult termés nagyságát és minőségét. Abstract: The role of weather of the quantity and quality has been knowing for ages. Todays, the farmers have to leam live together with these extreme weather events and do against them using the best technology. In this paper, I show that the effects of weather were became stronger in the last decades and their effects have been revaluated todays when we are sensible for the yield quantity and quality. In recent paper I'm showing that the extreme weather events often come back cyclical and by the increasing extremity of them, their effects extend for many years significantly affected the quantity and the quality of yield. |
---|---|
Terjedelem/Fizikai jellemzők: | 97-106 |
ISSN: | 1788-7593 |