Területi politika az EU csatlakozása előtt - Rechnitzer János (2000)
Magyarországon a rendszerváltás után, a kilencvenes évek elején látványosan kiéleződtek a területi különbségek. Közel másfél millió munkahely szűnt meg, a korábbi ipari központokban a termelés visszaesett, megkezdődött a gazdasági szerkezet átalakulása. A területi politika a kilencvenes évek elején a fenti problémák miatt elsősorban válságkezelő jellegű volt. Az évtized közepére az Európai Unióhoz való csatlakozás előkészítése kikényszerítette a területi politika tervszerű kidolgozását és intézményrendszerének kialakítását. Tanulmányomban áttekintem az új területi politika legfontosabb jellemzőit Magyarországon: a regionális különbségek alakulását, Budapest helyét és szerepét, a határ menti együttműködéseket, az önkormányzati rendszert, a regionalizációt. Kiemelten foglalkozok az Európai Unóhoz történő csatlakozásra való felkészülés aktuális kérdéseivel. Regional disparities in Hungary sharpened remarkably in the 1990s following the change of political systems. An estimated 1,5 million jobs ceased to exist; production in the former industrial centres declined and transformation of the economic structure began. As a result of these factors, regional policy in the early 1990s was mainly concerned with crisis management. By the middle of the decade, prospects of accession to the European Union had caused planned regional policy to become more elaborate, and saw the establishment of its institutional background. In this study major characteristics of current regional policy in Hungary are reviewed. These include the development of regional disparities, the role of Budapest in relation to policy, economic development in border regions, the nature of local authority systems and regionalisation. Primarily, this paper deals with tangible issues in the context of preparation for Hungarian EU accession.
Keywords: Társadalomtudományok; Politikatudomány