Landscape representation and the urban-rural dichotomy in empirical urban heat island literature, 1950-2006 - Stewart Ian Douglas (Acta climatologica, 2007)
Összefoglalás - A városi hősziget (UHI) mérésével kapcsolatos irodalom áttekintése széleskörű ellentmondásokat tár fel a hősziget erősségének számszerűsítéséhez felhasznált városi és külterületi mérési helyeknek az értelmezé- sében és osztályozásában. Bizonyított, hogy ezeknek az eltéréseknek a gyökere a városklimatológia tér-osztályozá- si rendszerében régóta fennálló paradigmában, a városi-külterületi kettőségben keresendő. Kidolgozatlan termé- szetének és különösen annak a szerepének köszönhetően, amely a bizonytalanná teszi az UHI irodalomban a városok közötti hősziget-összehasonlításokat, felvetődik a kérdés a városi-külterületi kettősség módszertanával kapcsolatban. Ez a dolgozat egy kezdeti lépést jelent abban az irányában, hogy a többdimenziós helyi léptékű tájosztályozási rendszer jobban illeszkedjen a különböző városokban és régiókban megjelenő UHI-t jellemző felszíni klímatí- pusok változatosságához. A kapcsolódó történeti irodalom áttekintése és a városföldrajz rokon szakterületének vele párhuzamos fejlődése ösztönzést ennek a rendszemek a kialakítására és fejlesztésére. Summary - A review of observational urban heat island (UHI) literature uncovers widespread discrepancies in the representation and classification of so-called urban and rural measurement sites defining heat island magnitude. It is argued that the root of this discrepancy is urban climatology's long-standing paradigm for space classification, the urban-rural dichotomy. Due to its crude and amorphous nature, and more specifically for its role in generating unsubstantiated inter-city heat island comparisons in UHI literature, the heuristic value of the urban-rural dichotomy is brought into question. This paper initiates movement toward a multidimensional, local-scale landscape-classification scheme better suited to the complexity of surface climates characterising UHI in cities and regions worldwide. The design and development of this scheme has found impetus in historical literature review and through parallel advancements in the cognate field of urban geography.