Modelling the maximum development of urban heat island with the application of GIS based surface parameters in Szeged Part 1 : Temperature, surveying and geoinformatical measurements methods - Balázs Bernadett (Acta climatologica, 2005)
Vizsgálatunk célja az éves átlagos hősziget kialakulását, méretét és területi szerkezetét befolyásoló speciális városi struktúra, ezen belül a geometriai szerkezet és beépítettség hatásának számszerűsítése. A kétrészes tanulmányban a korábban már alkalmazott égboltláthatósági index és beépítettségi tényezők mellett az épületkompaktság klímaalakító szerepét is vizsgáljuk. A szakirodalom szerint is teljesen új paraméter három dimenzióban egyszerre jellemzi az épületek térfogatát, valamint tagoltságukat és elsősorban termodinamikai szempontból játszik fontos szerepet. Az első részben a városklíma egyes sajátosságainak áttekintése után bemutatjuk a vizsgált területet (Szeged), valamint a hőmérsékleti, terepi és térinformatikai felmérési módszereket, amelyek - a modell megalkotásának érdekében - elengedhetetlenül szükségesek a hőmérséklet és a különböző felszínparaméterek városon belüli eloszlásának meghatározásához. The aim of our research is to reveal quantitatively the effect of the peculiar urban structure on the development, magnitude and spatial distribution of the mean annual urban heat island. In this two-part study, besides the earlier applied sky view factor and different built-up parameters, we examine the climate modification role of the building compactness. This new parameter characterises the volume, plan area and thermodinamical role of the buildings at the same time. In the first part, after a general overview of some features of the urban climate, we will present the investigated area in Szeged, then the applied temperature, surveying and geoinformatical measurement methods. In order to establish the model, these methods are necessary to determine the intra-urban spatial distribution of the temperature and the different surface parameters.